Iron Maiden - Fear Of The Dark


[2010 Tribute to Iron Maiden viral entry #6]

Mungkin Somewhere In Time merupakan album Iron Maiden paling aku suka, A Real Live One membuatkan aku mula meminati Iron Maiden dan album-album era Blaze Bayley paling banyak meninggalkan memori... Tapi album ni merupakan album yang memperkenalkan aku kepada Iron Maiden. None other than the legendary Fear Of The Duck Dark. [Edited: nanti aku nak buat entri kronologi antara aku dan Iron Maiden]

Walaupun sebelum album ni aku pernah dengar lagu-lagu Iron Maiden dari album-album lain, tapi semua aku tak ambil kisah sehingga aku nampak poster besar "hantu kayu" ni terpampang kat bilik Cimca (abang Takilala) somewhere in the early 90's. Ntah kalau tak silap aku tingkatan 1 kot waktu album ni released. Aku tak tau lagi nama "hantu" tu Eddie (bukan Eddie Dewanaga), selalu gelar je hantu Iron Maiden.

CD ni aku beli kat Goblinz, KK Plaza 17/10/2007, seperti biasa versi remastered 1998 Malaysian pressing yang gambarnya blur ntah dah berapa kali rescan dan reprint.

Tak dapat dinafikan lagu seperti Afraid To Shoot Strangers, Wasting Love [edited: lagu kegemaran Portdy] dan Judas Be My Guide memang mempunyai catchy tunes yang pastinya menjadi siulan. Begitu jugak dengan Be Quick Or Be Dead, From Here To Eternity dan The Fugitive yang tak kurang hebatnya... Lagu lain aku rasa filler je kot?

Owh tak lupa, lagu terakhir dalam album ni, lagu berhantu Fear Of The Duck Dark, lagu yang bertanggungjawab (versi live ARLO) membuatkan aku minat terus kat Iron Maiden ni. Aku rasa, lagu ni merupakan lagu Iron Maiden yang paling popular... Yang lain-lain tu aku tak reti nak mengolah ayat, macam biasa otai-otai bolehlah sambung di ruangan komen.

Up the Irons! \m/

_____
Ada apa: The Trooper, Wasted Years dah pernah cover... Nanti nak try cover Fear Of The Duck Dark pulak.

14 komen:

Nerzhul said...

best²

pakcik kordi said...

mula2 dgr album ni dulu terus gua suh budak bikin blok...cop baju..haha...

Anonymous said...

album turning point aku mase form 4 pinjam keset kwn..slalu dgr trus jd minat..dari elben ni trus mula stat buat koleksi sume elben IM smp skrg

mhagnoth said...

belum ada... menarik dan best nampak tuh. ( psst..usa baru pos kerja banyak nih sori )

Ijau D. Koceng said...

nerzhul:
best = beli versi remastered
best² = beli versi 1st pressing lagi :)

kordi pakcik:
lepas tu tulisan kat blok tu salah, dah cop kat baju baru prasan "iron maidin" member pakat gelak ramai2...

ano:
kumpul jgn xkumpul... album diorg bknnya byk mcm ac/dc atau motorhead

mhagnoth:
usa? ella usa?

mhagnoth said...

err lusa...khamis...

berteromber said...

aku dah draft pasal album ni...tapi pasal ko punya dah published...aku KIV ahh...tunggu bulan depan..hehe

Ijau D. Koceng said...

mhagnoth:
takpa... pelan2, bknnya priority kan?

berteromber:
ala publish jela, dah namanya entri viral... lgpun pendapat, ayat dan pemahaman 2nd generation maiden fans mungkin xsama dgn 1st generation (otai)

aku lebih byk cerita pasal memori @ nostalgic value, nak ulas setiap lagu aku xreti

Portdy said...

feveret lagu aku ada kat dalam ni


"wasting love"


album aku start minat Iron maiden seterusnya ke album2 era blaze dan jugak kompilasi "Best of the Beast"

Ijau , hang dah ada "Best of the Beast" lum? review le kalau ada ...artwork cover dia lawa tu....

Ijau D. Koceng said...

portdy:
'best of the beast' aku dah ada buat entri bln lepas, check kat sini

Abang Ben said...

sound kureng sikit album ni

deaf_angel said...

Bruce bingit ngan production FOTD ngan NPFTD
antara sebab dia keluar..

macam2 dia kutuk, record in a barn in a farm la
nicko pakai drum ketuk kat kadbod la

haha...

lawak betul la members2 Iron Maiden, skarang, steady je semua happy2 atas stage..

ingat dulu dah putus sedara sampai2 bila2 dah haha

Ijau D. Koceng said...

abang ben:
xpe, atleast lagu2nya best

deaf_angel:
biasala dulu2 darah muda semua nak pikir kepentingan diri sendiri saja

skrg semua diorg dah kecapi, so apa mau bising2 lg kan, yg penting hepi ;) fans pun hepi

Anonymous said...

all killer no filler!!...tu psl lagu fear of the dark taruk kt trek 12 last skali..klu tangkapa muat mst lagu fear of the dark jd 1st track

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (66) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (13) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (48) anniversary (61) art200 (3) artis tempatan (117) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (2) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (53) bara studio (3) barbican (3) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (241) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (14) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) celcom (6) charvel (50) children of bodom (17) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (44) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (25) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (24) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) digipak (29) digitech (19) dimarzio (29) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (60) earth hour (14) ebay (223) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (72) electro-harmonix (22) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (184) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (88) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (69) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (37) fear factory (3) fender (13) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (8) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (13) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (118) gator (9) gax010ltd (9) ghs (16) gibson (14) gig (69) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (63) guitar/bass (614) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (33) hotel/resort (25) ibanez (176) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (132) irt-pulse (1) isu semasa (221) j5 (2) jackson (30) jamming (121) jamtank (21) jim dunlop (49) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (255) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (276) konsert (81) kopi (16) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (28) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (317) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (9) mastodon (5) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (53) melaka (11) membakut (41) memori (294) mercyful fate (10) metallica (69) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (50) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (8) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (98) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (51) mxr (8) my music (7) nanasmania (24) nat-geo (4) nestle (17) new album (27) new gear (156) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (60) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) peavey (21) pedal/stompbox (266) pedaltrain (13) penang (32) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (10) pic of the day (46) pick (49) pickups (95) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (17) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (11) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (37) radio (3) rajinikanth (3) ramadhan special (54) ramli sarip (2) randall (4) rare (88) ratm (1) reco (24) recording (11) reg studio (8) restring therapy (42) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (4) ribena (4) rock at large (10) rocktron (6) roland (16) rotosound (4) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (4) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (1) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (11) silica gel (5) silvia (3) singapore (47) single/ep (5) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (6) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (10) sr300 (22) stagg (12) star wars (10) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (83) strings by mail (1) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (87) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (31) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (6) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (40) trade (17) transformers (4) travel (118) tribute (39) trivium (4) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (66) warwick (11) wasp (1) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wordless wednesday (215) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (32) xpdc (5) yamaha (4) yeos (3) yNot (21) yogurt (5) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (97) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger