MUP/BMF: Ice Cream For Me Bintulu!


Seperti yang dijanjikan, ini merupakan entri berasingan untuk persembahan Metuk Ulau Project pada hari kedua Bintulu Music Fest 2013. Kalau diikutkan jadual, slot persembahan MUP adalah sekitar pukul 11.20 pagi, tapi disebabkan masalah-masalah yang tak dapat dielakkan, ia diseret sehingga pukul 1.00 petang.

This is MUP! No mask allowed :)
Korawk menggalas tugas sebagai bassist menggantikan Adi Herman yang berkomitmen dengan kumpulan Tresno dan agak sibuk sebagai penganjur. Korawk menggunakan ex-Clover aku (Ibanez GSR200EX) yang kini menjadi aset Curse Of God, dan ia memang serasi dengan Korawk.

Weapons of GREEN destruction.
Aku hanya menggunakan rig yang paling ringkas untuk gig ni - Calypso yang disambung terus ke amp pentas Marshall MG102FX (kepunyaan 36 Studio) melalui Joyo JF-01 Vintage Overdrive (TS808 clone) sebagai booster. Dengan rig begini, setup dan soundcheck aku tak sampai pun lima minit, hehehe...

DiMarzio + Tube Screamer + Marshall distortion = you gotta love that "British" growl.

"...just another cover band, and this is madness!"
1st drummer - Bob Kandar.
Drum setup MUP menggunakan Pearl M1440 piccolo snare drum serta Pearl Demon Drive kepunyaan Rashid Malim (2nd drummer), selebihnya merupakan standard drumset 36 Studio.


Setlist MUP (play-safe list) untuk BMF2013:
  1. Caught Somewhere In Time (intro)
  2. Wasted Years
  3. The Trooper
    -tukar drummer-
  4. Paranoid (Black Sabbath version with Megadeth's tempo)
  5. Fear Of The Duck Dark
X-11 gig debut!
Ini merupakan gig pertama Azrol menggunakan gitar barunya, Cort X-11. Sebelum ni biasanya aku akan pinjamkan Mirage aku. Permainan gitar Azrol amat konsisten, tak menyesal aku dan Bob tarik Azrol masuk Hepi;) beberapa tahun lepas.

Recycled video.


Berikut merupakan video persembahan penuh MUP/BMF yang dimuatnaik oleh Korawk di Facebook. Kualiti bunyi di bawah amat berbeza dengan di atas pentas, mungkin disebabkan keadaan ruang dalaman stadium yang bergema.

@2:05 & @8:47 - forever alone~ (sedih)

@3:31 - Korawk forever alone~ (sedih)

Post-mortem persembahan MUP:
  1. Aku rasa semua lagu yang dimainkan oleh MUP adalah pada tempo yang amat laju, kes adrenaline rush kot?
  2. Best bila ada dua orang drummer(s), bila penat, boleh ganti.
  3. Aku terlupa rangkap terakhir lagu Paranoid, hehehe...
  4. Secara rasminya, ini merupakan kali ketiga aku mengikuti gig, masih kurang pengalaman.
  5. Perlukah MUP cipta lagu sendiri? We're just another cover band...

Ini sajalah penonton yang ada semasa dan selepas persembahan MUP. Aku rasa persembahan MUP semasa Oktoberfest lagi gempak dan epik disebabkan penonton yang interaktif. Tapi tak apa, sekurang-kurangnya Yong Joe Black terhibur di belakang sana - antara beberapa orang yang aku perasan sing-a-long lagu-lagu Iron Maiden.

Post-mortem keseluruhan BMF2013:
  1. Sound system dan equipment pentas memang tip-top, tapi disebabkan suasana dalam stadium yang bergema sedikit sebanyak mengganggu kualiti bunyi.
  2. Persembahan yang tidak mengikut jadual dan giliran.
  3. Beberapa pengunjung/penonton yang tidak sporting duduk di tepi pentas walaupun dah beberapa kali ditegur oleh pengacara majlis (Barangkali Marus).
  4. Penonton (crowds) Bintulu yang forever alone... Dan seperti yang dikomen oleh Adi Herman dalam entri lepas, penonton "pilih bulu" dan hanya menonton persembahan kumpulan kroni ataupun genre yang spesifik.
  5. Daripada gig ni aku dapat berkenalan dengan beberapa orang ahli muzik tempatan dan luar Bintulu.
Ice cream (scream) for me Bintulu!
Up the Irons \m/

_____
Ada apa: Kadang-kadang rasa malu bila tengok video persembahan sendiri.

8 komen:

Adi Herman said...

persembahan band terpaksa x ikut jadual adalah disebabkan byk band lambat dtg ke venue (mcm rockstar), penonton pun sama...tapi aku x salahkan penonton la, itu hak diorang, Day 2 lagi teruk sbb kena start pkl 11:30 pagi padahal 10pagi dah patut start. Ermm... Venue besar memang susah nak control...next time ambik venue yg sedang2 saja dan jgn ambik byk band la (selected only)

Adi Herman said...

tapi MUP dan beberapa band yg berpengalaman memang disiplin, dtg awal dan x byk merungut psl byk benda...u guys r the best!

faizal abd fathi said...

penonton ramainyaaa...... ( aduh.... kalau ikut kroni... payah la.. )

Adi Herman said...

benda kronisme tu memang ada kat mana2 pun bro...yg kesian nya pada band2 yg blm ada fanbase (mcm Tresno huhu) org yg tgk pun hanya di kalangan rakan2 saja...ermm xpala x boleh salahkan sapa2 dlm hal ni...itu hak masing2 cuma berilah peluang kpd band2 yg baru nak naik, mereka juga perlukan support. Sedih™

berteromber said...

kalau lagu sendiri...lagi ramai yang blur nanti...

mungkin kat poster kena tulis...iron maiden cover band...baru yang minat maiden tau dan datang...

Ijau D. Koceng said...

idea yg bagus berteromber, kurang2 pun kena tulis genre music yg dimainkan

tp klu dah 30+ band, xde ruang nak tulis hehehe

Rafi said...

Aduih..ni yg tak best dengar ni..ada yg berkroni pulak.apa salahnya sama2 support.apa pun 2 thumbs up to u guys walau nampak mcm kucar kacir sikit,tapi acara tetap on..keep on rockin

deaf said...

Jauhnye yang tengok, ada sampai kebelakang sangat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (83) 58 explorer (22) 7-string (10) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (26) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (81) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (131) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (15) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (291) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) borneo ugtv (2) boss (62) botb (20) bottlecapt (3) brado guitars (4) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (65) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (43) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (41) digitech (23) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (7) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (27) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (209) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (127) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (180) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (50) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (28) gibson (16) gig (101) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (203) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (32) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (11) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (302) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (21) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (51) lil (33) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (88) m-50fr (23) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (60) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (133) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (9) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (88) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (310) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (8) phones (12) pic of the day (58) pick (61) pickup swap (62) pickups (143) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (4) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (3) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (74) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (7) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (16) seymour duncan (35) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (52) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (59) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (35) stagg (12) star wars (15) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (127) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (11) trade (22) transformers (4) travel (125) tribute (43) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (316) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger