Harmonics Les Paul Copy


Gitar Les Paul (copy) jenama Harmonics ini diterima serentak dengan gitar Telecaster Poplar bulan Ramadhan lepas (baru nak buat entri). Dihantar oleh rakan-rakan gitaris daripada kumpulan NV Unity.


Untuk LP Harmonics ni spesifik minta diservis action dan tukar isi perut (tukar elektronik - pots, output jack). Walaupun LP ini hanyalah copy, tapi sekurang-kurangnya ia ada identiti sendiri (jenama sendiri) berbanding Tele Poplar yang sampai jenama pun direplikakan


Oh ya, ada tandatangan Hattan (Datuk) "LONG LIVE ROCK ROLL" pada gitar ni, mereka pernah menjadi pemuzik iringan Hattan tak berapa lama dulu di Miri (kalau tak silap). Tapi sayangnya, tandatangan ini berada di lokasi yang kurang sesuai, mudah lusuh jika selalu bergesel dengan lengan.


Sebelum servis biasanya aku akan perhatikan (dan gambar) kelainan/anomali yang ada. Benda pertama yang aku nampak ialah pikap bridge yang terbalik. Begitu juga dengan kedua-dua ring pikap, curamnya menghala ke bridge.


Dalam proses "membetulkan" kedudukan pikap bridge, sempat menjenguk kaviti pikap, nampak kemas dan dicat.


Pendawaian yang ala kadar, tapi pematerian jauh lebih kemas daripada yang aku buat, kah kah kah. Nampak urat-urat kayu yang selari pada kaviti? Ini merupakan tanda-tanda kayu yang digunakan untuk badan adalah kayu berlapis (plywood) dan bukannya kayu padu.


Dan agak terkejut apabila mendapati kesemua pot untuk volume dan tone adalah jenis 250k dan bukannya 500k yang biasa digunakan untuk pikap jenis humbucker.


Suis 3-arah yang digunakan pun jenis box dan bukannya toggle. Ikut pengalaman, suis jenis ini cepat rosak (patah) berbanding jenis toggle yang tahan pukul. Tapi suis ni masih berfungsi, tak perlu tukar.


Ok, pendawaian baru menggunakan pot 500k bersaiz penuh. Seperti biasa, wayar-wayar diikat dengan cable-tie supaya nampak kemas, sesuatu yang dipelajari daripada blog Yustech. Walaupun biasanya tuan punya tak akan tengok isi dalam ni, hanya untuk kepuasan diri.


Juga ditukar dengan tombol jenis speed knobs atas permintaan. Kemasan flamed maple "tiger burst" memang nampak menarik, walaupun ia sebenarnya hanyalah dekorasi (faux) dan bukannya veneer atau maple cap sebenar.


Satu passion aku kalau servis gitar ialah membersih/mencuci/menggilap gitar yang ada walaupun tanpa disuruh. Ini biasanya "on the house" atau dengan kata lain aku yang belanja, tak perlu masuk dalam bil.


Gitar ini dikhabarkan pernah jatuh beberapa kali menyebabkan neck sedikit berpilin (warped). Dan yang paling menyedihkan, truss rod sudah tidak berfungsi. Satu-satunya cara untuk membetulkan action ialah melaras bridge tune-o-matic (TOM) menjadi senget sebelah supaya selari dengan neck yang berpilin tadi.

Dengan pendawaian baru dan action yang optimum, gitar ini dah boleh kembali beraksi dengan cemerlang. Aku pasti tuan punya akan dapat merasa perbezaan ketara pada tona bunyinya. Another one for the AADI archive.

_____
AADI: Tiba-tiba rindu nak main Goldie.

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (74) 58 explorer (20) 724rocks (2) ac/dc (6) acoustic (15) adiwira (20) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (140) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (74) anthrax (1) arlo (2) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (2) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (60) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (9) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (274) bintulu buskers (5) black friday (7) black sabbath (1) blackstar (24) blades (5) blaze bayley (26) blind guardian (21) blogging blues (52) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (58) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (53) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (4) ccr (1) charvel (59) children of bodom (21) ck music (54) cog (7) coke (5) coklat (4) cola (4) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (36) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (39) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (2) dvd (71) earth hour (14) ebay (227) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (87) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (23) emo (200) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (6) environment (35) epiphone (112) erectus (5) ernie ball (21) esp/ltd (159) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (45) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (12) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (30) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (12) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) ghs (24) gibson (15) gig (85) gigrig (11) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (5) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (9) guitar parts (58) guitar service (31) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (26) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (59) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (190) icb200ex (14) iced earth (9) icon (25) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (17) inverno (19) iron maiden (141) irt-pulse (4) isu semasa (238) j5 (13) jackson (32) jamming (132) jamtank (29) jepak (9) jim dunlop (58) joe satriani (14) jotb (13) joyo (19) jr (9) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (280) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (88) kopi (24) korg (51) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (32) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (26) larrong (2) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (42) lil (31) limbang (5) limited edition (28) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (82) m-50fr (17) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (361) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (57) melaka (13) membakut (44) memori (319) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (53) mr diy (2) mrs (59) mug (2) mukah (20) mup (115) music bliss (8) music master (41) music nomad (1) muuv (55) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (33) new album (28) new gear (183) newsted (3) nightfall (5) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (1) nonsense (81) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) nylon maiden (2) of string (18) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (35) osg2012 (4) ovation (5) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (31) pc talk (14) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (302) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (2) phones (12) pic of the day (56) pick (58) pickup swap (52) pickups (126) planet waves (9) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (12) popcorn (3) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (69) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (26) recording (12) reg studio (11) restring therapy (61) revamp (2) rex (1) rg331m (4) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (12) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (28) shopee (7) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (6) silvia (10) singapore (49) single/ep (7) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (54) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (27) stagg (12) star wars (13) stewmac (5) sticker (6) strap (12) street jam (2) strings (110) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (12) super album (94) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (3) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (41) tahi suci (4) takamine (5) takstar (5) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (33) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (12) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (17) top 5 (4) tour de brunei (44) trade (20) transformers (4) travel (122) tribute (40) trivium (11) tsb6 (7) tuner (31) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (70) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (285) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (6) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (2) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (108) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger