antara pemanduan dan cd metal... (part 2)


alhamdulillah... aku slamat smpi kat kmpg halamanku ptg td dlm 1830hrs. aik? kenapa aku lmbt smpi? padahal estimated arrival time 1600hrs? hehehe... sepatutnya bertolak dari bintulu dlm 0530-0600hrs, tp disebabkan masalah2 peribadi ;) 0710hrs baru aku bertolak...

lgpun aku r&r kejap dlm 15-30 minit kat pos imigresen pandaruan (limbang) smbl2 mkn dan online kejap

sneakpeek cockpit co-pilot imago aku... sebakul besar bekalan makanan dan minuman, sebakul kecik plak bekalan ubat anti mengantuk, hahaha!... apa dia? cd2 metal la, spt yg aku listdown dlm entry yg lps

tiba di bulatan pekan beaufort (dgn landmark buah limau manis) dlm 1809hrs

ekceli mlm ni 1930hrs aku dijemput pi gathering user facebook kampung pimping (disebabkan aku antara admin page tu) kat dewan serbaguna, skali dgn sambutan tahun baru la kot? (dgr2 ADUN membakut - YB AA pun dtg)... tp aku malas nk dtg, bg alasan psl penat

okela, aku betul2 penat ni driving 10-12 jam... ngantuk sgt2 rasa nak tido awal, xsmpt la nak selebret new year's countdown atau layan apa2 rancangan tv best2 mlm ni [edited: dan gerhana bulan separa dlm 0100hrs]... apa2 pun SELAMAT TAHUN BARU 2010 kpd geng2 bloggers yg lain - semoga tahun 2010 ni merupakan tahun yg BEST utk semua ;) jgn lupa bday aku bbrp hari lg tau!

_____
p/s: hahaha esok gula naik harga, xsia2 aku belikan 20kg utk mak aku hehehe ;)

antara pemanduan dan cd metal...


ketika mus speedrider tgh bz dgn RSSMnya... aku pulak tgh bersiap kemas2 brg sbb esok nak blk kmpg cuti hujung/awal tahun, mcm biasala drive solo trans-borneo dari bintulu ke membakut (thru brunei) sejauh 550km... biasanya aku gelar tour de brunei

klu rasa2 berminat nak baca adventure aku drive solo trans-borneo bleh baca entry the loneliness of the long distance driver (part 2, part 3, part 4, part 5), atau no fever & set the world afire!

gambar hiasan drp entry membakut, here i come! (part 2)

mggu lps dah buat servis rutin kat perodua service centre, smlm dah isi petrol (utk long distant aku guna RON95) full tank @ RM50 yg mmg lbh drp cukup utk perjalanan aku, maklumla kelisa (imago), ptg td plak dah cek pressure tayar, air wiper, coolant... dan dah stok bekalan makanan (roti, biskut, chewing gum), minuman (milo, nescafe, red bull, gatorade, RO water) serta ubat2an (panadol, uphamol)... dan xlupa forex dollar brunei dlm B$15.00

spt biasa cd2 metal merupakan teman dan bekalanku semasa memandu, dan juga merupakan ubat mujarab utk mengelakkan diri drp mengantuk... kali ni aku rasa nak berbekal dlm 10 cd, antaranya yg terpilih - skeletons in the closet, a tribute to the beast, skid row, menace to sobriety, tyranny of souls, endgame, capitol punishment, karisma, the black halo dan black ice

gambar hiasan drp entry membakut, here i come!

esok aku akan mula bertolak slps subuh dlm 0530-0600hrs dan klu xde arah melintang (jem kat imigresen, feri) insyallah aku akan smpi kmpg halamanku dlm 1600-1700hrs... lps abis taip entry ni, off to bed nak kena tidur awal...

harap2 kastam xbyk tanya kat border sbb aku bawa byk gula (dlm 20kg!) hahaha... much better klu xkantoi ;)

_____
p/s: aku dah siap2 bungkus mephisto, sbb kat membakut ada org yg berminat nak beli...

test power black ice


ahad 27/12/2009 - ptg lps ronda2 bintulu town memborong gula, bob kandar ajak pi makeshift studio kitorg, suruh bawa bass baru test power (aik? camna dia tau?) dan kebetulan dia dah ada kat situ tgh pukul2 drum (layan emo?)... nak jamming tp xcukup korum sbb xde lead guitarist. xpela atleast aku bleh test black ice aku, kira impromptu... start dlm 1700hrs, sanggup dtg wlupun hujan ;)

pndi main powerchords je ni harapkan distortions cover bunyi sumbang
(chords biasa masih lg terkial2)

sblm test black ice, smpt layan mephisto dan behemoth dulu... yg xpnh aku bawak pi jamming (atau smbg kat amp besar) sblm ni, tp xsmpi hati nak pijak2... so ltk la atas bench hahaha! yup aku main gitar mmg tggi, letak kat atas perut... ala2 style chris broderick, tom morello dan zachary hietala... rasa selesa main mcm ni (dlm masa yg sama nak cover perut boy-roy)

kehidupan sorg drummer yg terlampau (katanya nak tmbh 2 lg china cymbals, nak bg cukup korum)

masa utk black ice aku...

to oriaj - klu kau prasan la... string ni mcm ada selaput lapisan nipis plastik/getah. adakah ia tanda2 string ni elixir?

lps 15-20 minit test power black ice ni, mmg ada pros dan cons

pros

  • sound mmg power! deeper and more punch than crows... especially with pre-amp PHAT II bass boost, klu full crank mmg bergegar segala cymbal, cermin, dinding plywood... tp klu amp kecik rasa mcm nak pecah bunyinya. sound aku bg 11/10! klu guna amp besar la, klu amp kecik 10-15w maybe 6/10
  • very attractive shape... pasti ada mata yg melirik
  • pickups yg agak sensitif... best klu pndi main slap-pop style (yg menyakitkan jari2)

cons

  • it's heavier than crows, maybe due to it's mahogany body
  • lbh pnjg drp bass biasa, capaian makin jauh utk 1st-5th fret... kena tilt 45-60 darjah baru selesa dan senang nak capai
  • xstabil... unbalanced, since strap button kat pangkal leher... klu free-hang kat bahu, kepala lbh berat drp bdn... headstock menjunam ke bwh, so kena support tmbh drp tgn kiri (rasanya gitar2 v-shape pun maybe mengalami masalah yg sama kot?)
  • imho, mmg xselesa main berdiri sbb xbrapa ergonomik... cpt penat (dulu2 dgn crows jamming 1-2 jam pun xpenat)
  • kena stok bateri 9V atleast sebiji, incase shit happens

ekceli aku xbiasa main bass mcm ni, drop smpi paras *tut* + membongkok sket = xselesa langsung... slalu aku main jazz style, tggi kat area perut (sama mcm main gitar) mmg selesa... tp sbb nak counter-unbalanced bdn bass terpaksala buat mcm ni. kena ambik masa utk biasakan diri

aik? sdh tukar jawatan ka? dgn bob kandar mcm ngam plak bass ni... maybe sbb bdn dia besar kot? balance dgn saiz (mula la aku meracun2 bob kandar)

kenari bob kandar - djarum black
(tu kat dlm bilik tu ada org tgh layan bass sorg2)

bob kandar insist aku supaya snap pic dgn pose mcm ni

sessi test power berakhir dlm 1930hrs... kdg2 rasa mcm something wrong bila xselesa main, is it worthed to sacrifice comfortabilty for a mere cosmetics? nnti klu2 nak beli gitar/bass baru kena pikir jugak faktor2 ergonomik selain harga, shape/design dan rarity

_____
p/s: tgk gaya bob kandar pun mcm berminat dgn bass ni...

ada apa dgn gula?


hah ni dia hobi terbaru aku - mengumpul gula. wtf? gula? xde benda lain ke nak kumpul? so far aku dah kumpul dkt 16 kilo gula... hahaha~

mggu lps parents aku call kebetulan aku nak blk kmpg 31hb nnti... so, diorg suruh aku beli gula kat bintulu dlm 20 kilo, sbb kat hometown aku (membakut) kehabisan gula... atau susah nak cari gula. parents aku bisnes kuih so perlukan byk gula utk buat kuih2 tradisional (especially bahulu)

alasan gula habis? biasala musim2 perayaan... cuma aku heran kat bintulu ni mmg ramai yg celebrate krismas tp bekalan gula masih belambak2 jual kat kedai2 (cuma pembeliannya dihadkan), kat hometown aku xdela ramai yg celebrate krismas tp bekalan gula habis? xlogik...

waktu kat penang dulu aku slalu beli gula prai (kiri)... tp yg sblh kanan tu local packaging, mmg tiru bulat2 design packagingnya

anyway, ptg td aku round2 bintulu town, beli gula dari kedai ke kedai, minimarket, supermarket, hypermarket... yela ada sstgh kedai bg limit sekilo utk 1 family (gila), ada yg sekilo sorg, ada yg 2 kilo... dan plng best satu kedai ni dia bg limit 5 kilo sorg, hah! alhamdulillah aku berjaya kumpul dlm 16 kilo - GILA GULA!

selama aku tggl kat bintulu ni dkt 4 thn... aku rasa thn 2006 (dkt2 bln puasa) aku pnh merasa krisis gula, time tu mmg susah nak cari gula kat bintulu ni... cuba bbrp kedai je yg ada jual gula

aku ada masa bbrp hari lg nak cukupkan 20 kilo gula sblm aku blk kmpg khamis 31/12/2009 nnti... cuti smpi 9/1/2010 dan harap2 nnti xkena tahan kat border oleh kastam brunei

_____
p/s: pasal gula pun bleh buat entry kan? hahaha...

bass talk: iceman cometh!


review ini hasil nukilan seorang rookie bassist yg terlampau (yg xbrapa pandai main gitar/bass)

the latest addition in my arsenal... awal disember lps aku dah letgo bass crows aku, then dgn dana2 tmbhn aku upgrade dari GIO-soundgear series kpd iceman series plak stlh puas hati dgn pilihan survey... aku pilih ibanez iceman bass ICB200EX (ibanez lg... agaknya aku dah ngam dgn ibanez kot?)

kali ni aku order dgn calvin from dead eye guitars, satchman enterprise xde stok axe yg shape pelik2... this stock was taken from that country in the south. sbb kat bentley mmg model ni dah obsolete, yg ada pun maybe model ICB300EX yg harganya over RM2k (comes with hardcase)

yup, the gigbag was inclusive with this model... so xpyh tekial2 cari gigbag sbb mmg susah mau cari gigbag utk shape iceman ni (hardcase?)

resit, business card dan d'addario string set (ni string gitar bkn string bass). mula2 aku suruh belikan string ni sbb ada byk balance drp pembelian bass ni (sbb nak restring blk mephisto aku incase xjd nak letgo)... last2 calvin bg set string ni free - hadiah krismas katanya (hohoho!) balance yg lain kira tmbh kpd deposit yg sedia ada utk dean VMNTx ;)

d'addario XL nickel wound super light gauge (.009-.042) klu ikutkan price tag harganya RM21.50 mggu lps aku survey string ni kat zoso music RM29 (plng2 kurg pun RM27 je) but this one i got free! (hohoho!) thanks calvin... btw, ramai yg rekomen aku guna brand d'addario, tp aku xkisah pun apa2 brand string (d'addario, elixir, GHS, ernie ball, dunlop, dll) asalkan harganya berpatutan, sbb aku pun masih rookie dlm dunia kegitaran ni... blm ada lg favourite brand for accesories... so far, aku guna produk2 drp dunlop dan planet waves (chemicals, straps, picks)

ibanez iceman bass ICB200EX

"The Iceman has long been one of the more adventurous body styles from Ibanez. In the bass world, it means a massive piece of mahogany and high powered pickups to create tones that are absolutely earth shattering"

- artikel drp website ibanez

meet the iceman (spesifikasi)

  • brand: ibanez
  • model: iceman bass
  • model code: ICB200EX
  • made in: blkg headstock tulis made in china, tp ikut serial no. made in indonesia
  • serial no: J080757607 (sae jung plant, indonesia, july 2008, production number: 57607)
  • construction: bolt-on
  • body: mahogany (klu ketuk mmg bunyi berbeza dgn kayu basswood atau agathis)
  • neck: 3-piece ICB4 maple
  • fingerboard: rosewood with pearloid inlay
  • pickups: DCS4N & DCS4B passive
  • colour/finish: black
  • hardware: chrome
  • scale: 34"
  • fret: 22 medium
  • bridge: B10 with elixir string
  • price paid: RM1xxx + RM8x (poslaju)

utk spesifikasi lbh lanjut bleh check website ibanez (model ICB200EX dan ICB250EX spesifikasinya sama, cuma beza body artwork/decal shj) atau review kat ultimate-guitar (model lama ICB200)

kedudukan strap button yg agak ganjil... waktu test pakai strap mmg aku blm biasa dgn kedudukan strap button mcm ni, rasa xseimbang. button jenis mcm ni kena pasang straplock as a precaution... xblh lawan strap button mephisto aku yg tegap xpyh pasang straplock mmg susah strap nak tecabut (dan susah jugak nak pasang hahaha)

bateri 9V ni bknla utk pickup... sbb pickup bass ni passive. ekceli ia digunakan utk pre-amp PHAT II active bass boost "easily adds extra low-end power" - hah! mmg btl statement ni! mcm mau pecah speaker RQ-K12 waktu aku test full boost. wtf? bateri brand apa ni colorful? (lps ni aku kena stok bateri 9V cap ayam beli kat super-save)

bridge B10 yg sama mcm bridge crows aku dulu, so xjanggal la tgn waktu menggentel... tombol2 (knobs) yg agak kukuh berbanding GIO series (duh~). dari atas ke bwh - volume, balancer, PHAT II boost

headstock trademark ibanez... sama design dgn headstock utk siri2 gitar RG, RGA, GRG, GRX, X, FR, S, SV, SA dan GSA

tragedi headstock! - xnak aku cerita...

dlm manual dan info dari website ibanez, iceman basses come with elixir strings... aku xtau btl ke x, camna nak check string ni elixir? (oriaj - tolong explain, sbb kau kan suka elixir)

sound? waktu mula2 dpt mmg calvin sengaja longgarkan string supaya selamat waktu shipment. smpi2 kat rmh aku tune blk... mmg susah nak tune, check2 blk wtf? neck nmpk bengkok ke dpn, kena adjust trust rod bg tight sket, barula senang nak tune

oh lupa, sound... aku test direct kat RQ-K12 tanpa sbrg efek. yup soundnya lebih dlm berbanding crows dan klu pulas full tombol PHAT II boost mmg rasa nak pecah speaker. guna balancer - bridge pickup bunyinya lebih treble sesuai utk slap style (mcmla aku pndi style slap ni, sakit jari dan kuku dibuatnya), neck pickup bunyinya agak dlm dan smooth sesuai utk gentelan jari. levelkan dua2nya tgh2 sesuai utk guna pick... but that PHAT II boost was a nightmare! muahahaha... earth shattering speaker shatterer!

spt biasa aku akan bg nickname utk gitar/bass aku... utk iceman bass ni aku bg nick BLACK ICE, sbb ia merupakan iceman series (shape) dan berwarna hitam... dan jugak as a tribute to AC/DC latest album black ice (satu2nya album AC/DC yg aku ada dan enjoy dgr). next, nak try soundcheck dgn zoom B2 plak, but that was another story...

to be continued...

_____
p/s: oriaj - racun2mu sdh dpt penawarnya~

ada apa dgn iceman? (part 5)


pg sabtu 26/12/2009 nan permai...
(5 thn yg lps tragedi tsunami, aku ada kat penang time tu)

aku menuju ke pejabat pos bintulu bhgn poslaju...
(aku lupa poslaju bukak hari sabtu hahaha)

lps aku check shipment tracking melalui internet...
double-confirmed aku call posline 1300-300-300
(dan call direct poslaju bintulu 086-339450)

hai... nama saya kotak ibanez, kat dlm ni sejuk tau~
(ni la item yg dihantar oleh calvin @ dead eye guitars)

behold! iceman cometh!
patutnya bila bukak beg ni ada cryogenic effects
(berasap2 liquid nitrogen...)

tp... aiseh~ potong stim la... baru nak buat grand entrance
(tragedi headstock - hatiku terguris luka spt tergurisnya gigbag tu)

aik smpi kotak pun bocor? tajam sgt ke headstock iceman ni?

to be continued... xpyhla, nnti aku buat entry pasal iceman ni dgn tajuk baru

_____
p/s: aku xde idea nak taip apa... lbh2 lg lps tgk tragedi headstock tu

ugly kid joe - menace to sobriety


aku received bungkusan ni 20/10/2009 yg lps (5 bungkusan je). bungkusan dari us yg agak familiar... drp tauke cd bundle rivercnk, berisi cd ugly kid joe - menace to sobriety (btw, cd2 bundle rivercnk skrg dah tggl sket je... abis stok kot?) dan spt biasa utk menjimatkan shipping cost cd dihantar tanpa jewel case

ebay purchase info

  • purchased from: rivercnk
  • location: us
  • condition: like new
  • price paid: US$0.55+3.99 (RM16.19) menang bid
  • ordered: 5/10/2009
  • received: 20/10/2009
  • label: (p)(c) 1995 polygram records inc.
  • made in: us

tracklist

  1. intro
  2. god
  3. tomorrow's world
  4. clover
  5. c.u.s.t <- can't u see them? solo percussion dlm lagu ni best
  6. milkman's son
  7. suckerpath
  8. cloudy skies
  9. jesus rode a harley
  10. 10/10
  11. v.i.p
  12. oompa <- wtf was oompa anyway?
  13. candlle song

album 2nd UKJ dan merupakan satu2nya album UKJ yg aku ada... bg aku semua lagu2 dlm album ni (kecuali oompa) mmg best, distortions gitarnya mmg terasa keras (cuba dgr intro lagu clover) dan ada bbrp lagu yg ada unsur2 country dan twang

aku sbnrnya bukanla peminat UKJ, dgr lagu dorg kira santai2 mcm tu je (mcm kes skid row)... tp album ni merupakan antara album yg memperkenalkan aku kpd muzik hard-rock yg agak keras berbanding alternative dan grunge (menurut skid - album 2nd UKJ ni lebih keras berbanding album 1st)

in 1994-1995 (baru lps PMR ni) aku cuma layan lagu2 alternative dan grunge (biasala zmn2 tu zmn nirvana, green day, the offsprings, OAG gitu~). penghujung 1995 member rapat aku jantayu beli kaset (bersama2 kaset wings orang asing) ni dan kitorg sama2 layan, maklumla tiap2 ptg aku slalu melepak kat rmhnya atau sama pi pantai mandi laut. so, memori zmn gila2 remaja tu mmg terbayang bila dgr lagu2 dlm album ni (especially cloudy skies)

spnjg 1995-1996 mmg aku slalu pinjam kaset ni sama ada drp jantayu ataupun eksport dari rmh takilala, play it all over and over again... dan bila masuk USM in 1997 disebabkan album ni best sgt, aku cari dan beli kaset ni kat bkt jambul (pic atas) bersama2 kaset awie satu utk hiburan kat USM. dan akhirnya stlh lbh sedekad, barula aku dpt upgrade kepada versi cd... nak baca review lbh lanjut (drp otai), bleh baca entry drp skid

_____
p/s: i'm only wanna be walking by your side...

no presents for christmas?


xde hadiah utk krismas? ada... ni dia! terima la lagu krismas yg plng BEST aku pnh dgr! no presents for christmas oleh king diamond. hail to the king!

sempena sambutan krismas 1malaysia, aku tujukan lagu ni khas utk member2 dan staf2 aku yg sambut krismas esok... mag, nelson, kalvin, jackson, entigal, agnes, kalana, gary, vinson, veronica, ephraim, john konsoh, tom satchman, bobak daroe, calvin, eric, richard, darren, the list goes on and on and on... oh dan xlupa kpd family *ehem2* aku ;)

pic link drp wiki

fyi, kitorg (sabahan/sarawakian) kat borneo ni dah lama terima konsep 1malaysia, so klu stakat krismas, new year, cny, gawai, kaamatan mmg kitorg selebret sama2 (xcaya cuba tanya oriaj)... baru2 ni je konsep 1malaysia diperkenalkan kpd peninsularian (btl ke istilah ni?) hahaha... ataupun sengaja nak dipolitikkan?

mula2 aku nak ltk lagu last christmas oleh wham utk entry ni... tp xrok la plak

lg skali... no present for christmas? hehehe... hadiah krismas aku akan dpt mggu dpn, thanks calvin :D

_____
p/s: ptg esok nak pi beraya berkrismas kat rmh pnjg mr. mag

metallica - master of puppets


cd ni pun ekceli dah lama aku received... aku received ngam2 lps aku blk dari kursus BTN kat penang hari tu. smpi2 opis je ada resit pos atas cubicle aku... so dgn pantasnya aku pi pjbt pos (sbrg jln je) amik bungkusan ni yg beralamat dan berstem (stem?) dari uk

antara album febret di kalangan metal bloggers (spt album demanufacture, skid row dan something wicked this way come)... hell, i can bet it's one of the most favourite and influential album among us metalhead all around the world! the mighty metallica - master of puppets

ebay purchase info

  • purchased from: anthony7818
  • location: uk
  • condition: used
  • price paid: £2.96+2.45 (RM30.78) menang bid
  • ordered: 20/10/2009
  • received: 4/11/2009
  • label: (p) 1986 (c) 1989 metallica <- rasa2nya 1st press dlm bentuk cd
  • made in: ntah... xmention kat cd
  • published by: phonogram? vertigo?

wlupun diterima dlm keadaan yg menyedihkan (pecah/retak)... tp inlay dan cd masih nmpk baru wlupun berstatus used... ganti dgn jewel case baru ofkos nmpk baru la

tracklist pun xpyh la mention... semua pastinya tau, semua lagu2 dlm ni mmg power sama ada dari segi lirik, guitar works dan energy (kira bleh lawan album rust in peace la ni). dari full throttle battery, master of puppets, disposable heroes dan ofkos almost ballad berhantu welcome home (sanitarium) dan xlupa instrumental orion... antara masterpiece terbaik

mmg dah lama aku nak beli cd album ni, yup mmg cd ni senang nak cari kat m'sia tp mostly standard harga cd2 metallica RM40+ dari dulu smpi skrg... xpnh ada kedai yg buat stock clearance jual below RM30... so aku cari used la, dan aku bernasib baik dpt used cd yg agak baru dan bleh dikatakan 1st pressing

wlupun zmn metallica aku bermula dgn album black dan load, tp bg aku... album master of puppets ni la album metallica yg plng aku suka wlupun lmbt sket aku layan (1997 kot?) yg dipengaruh oleh jedi master aku bro amin (mentor repair2 pc waktu aku mula2 berkecimpung dlm dunia IT)

_____
p/s: instrumental orion pun slalu kitorg main (riff part only, not the whole song... gila!) as soundcheck waktu jamming selain lagu zombie

ada apa dgn iceman? (part 4)


smlm hmpr spnjg hari aku bersms dgn calvin @ dead eye guitars, sbb pg smlm dia pi ambik bbrp gitar yg baru smpi (shipment from that country in the south kot?) antaranya termasukla ibanez ICB200EX iceman bass aku... yg ada sket problem, aku order skali dgn hardcase, tp cuma dpt gigbag (ofkos gigbag mmg inclusive dgn set bass ni)

hari tu aku ditawarkan tmbhn RM100 utk upgrade gigbag to hardcase, beza RM100 je sapa xnak kan? jwpn yg plng senang... hardcase SOLD OUT! huh... too bad~ (klu nak order hardcase khas ibanez iceman bass baru mau dkt RM400 wooo!)

baru kjp td dia emel pic2 iceman aku, harap2 dpt smpi sblm aku start bercuti 31/12/2009 nnti. klu xde arah melintang mggu dpn (insyallah) iceman aku smpi bintulu :D dah lama xmain bass ni, B2 aku dah melambai2 ... enjoy the pics!

rasa2 ada x 3rd party gigbag atau hardcase yg khas utk iceman bass ni? cap buaya (gator)? cap helang (ritter)? cap rusa (antler)? cap ayam?

to be continued...

_____
p/s: wei calvin, bila mau buat entry pasal iceman bass? :D

children of bodom - skeleton in the closet


album latest children of bodom yg aku beli dgn harga RM40.50 slps diskaun 15% UOB VOX card holder (harga asal RM44.90 apa la sgt stakat RM4.40) kat victoria music centre, amcorp mall 16/11/2009 lps

(p) spinefarm records (c) copyright control, btw cd ni manufactured and printer in m'sia, edaran oleh universal music sdn. bhd. album skeleton in the closet ni ekceli merupakan album kompilasi lagu2 cover yg sbhgnnya pnh dimuatkan dlm album2 COB terdahulu sbg bonus track

tracklist

  1. looking out my back door - creedence clearwater revival <- lagu yg agak lawak dan enjoy! berunsur agak folks/country sbb ada banjo... mcm lagu asal whiskey in the jar
  2. hell is for children - pat benatar
  3. somebody put something in my drink - ramones <- bonus track utk album are you dead yet?
  4. mass hypnosis - sepultura
  5. don't stop at the top - the scorpions <- versi COB ni mcm best plak bunyinya
  6. silent scream - slayer <- typical slayer music
  7. she is beautiful - andrew b. k.
  8. just dropped in (to see what condition my condition was in) - kenny rogers <- wtf? kenny rogers? nasib baik bkn lagu lady
  9. bed of nails - alice cooper
  10. hellion - wasp <- apsal dorg xcover lagu wild child? barula ngam alexi wildchild laiho. dimuatkan dlm album follow the reaper
  11. aces high - iron maiden <- lagu ni la memperkenalkan aku kpd COB, dipetik dari album a tribute to the beast
  12. rebel yell - billy idol
  13. no commands - stone <- hahaha! stone, band lama roope latvala
  14. antisocial - anthrax/trust
  15. talk dirty to me - poison <- lagu kegemaran berteromber hahaha! aww~
  16. war inside my head - suicidal tendencies
  17. ooops... i did it again - britney spears <- coz u loose all perkele! bila COB cover lagu ni, best la pulak hahaha! japan bonus track utk album are you dead yet?
    (hidden track: waiting - king diamond) <- hah! kena tunggu 1.5 minit lps lagu britney abis baru lagu ni kluar, fyi lagu ni bkn track no. 18 tp sbhgn drp track no. 17

kat dlm inlay, (selain drp pic2 parody mcm kat bwh) pd setiap senarai lagu cover ada disinopsiskan secara ringkas kenapa dorg cover lagu trsbt

band member COB yg berusaha parody trademark band2 yg dorg cover... aku plng suka pose henkka yg ganas ala2 king diamond tu... hahaha

apa2 pun lagu yg dorg cover, trademark muzik COB ttp ada (solo keyboard warman yg kilar! the reason i like COB in the 1st place) wlupun xsekeras lagu2 ori COB. anyway suatu percubaan berani drp COB especially dgn lagu ooops... i did it again (yg agak lawak sejarahnya) yg pnh menimbulkan kemarahan di kalangan peminat COB suatu ketika dahulu. aku rasa album ni mcm filler project sblm dorg release their own new album

_____
p/s: klu album2 cover, selain garage inc. aku suka album masterpiece drp hammerfall

hammerfall - one crimson night


ntah aku dah lupa bila aku beli dvd ni, somewhere in oktober kot? mcm biasa siri2 konsert yg ori (ada sticker KPDNHEP dan sijil penapisan filem 18-PL) tp di'local-press'kan (mcm that one night, chaos ridden years, one cold winter's night) under advance sound production co. ltd. distributed by perniagaan unggul telawi dgn harga RM20 (stlh nego from RM21.90). kali ni dvd konsert hammerfall - one crimson night

tracklist

  1. lore of the arcane
  2. riders of the storm
  3. heeding the call
  4. stone cold
  5. hero's return
  6. legacy of kings
  7. bass solo: magnus rosen
  8. at the end of the rainbow
  9. the way of the warrior
  10. the unforgiving blade
  11. glory to the brave
  12. guitar solo: stefan elmgren
  13. let the hammer fall
  14. renegade
  15. steel meets steel
  16. crimson thunder
  17. templars of steel
  18. gold album award <- award drp nuclear blast
  19. hearts on fire
  20. hammerfall

sygnya dlm konsert ni dorg xmain lagu febret aku the dragon lies bleeding

spt dvd2 lain dlm sirinya... pic2 utk dvd ni pun tangkap muat, wlupun pic line-up adalah sama dgn line-up semasa konsert, tp pic yg digunakan agak baru sbb dronjak dan elmgren dah guna gitar jackson sedangkan dlm konsert dorg masih lg guna washburn... dan cans dah bela jambang maut

mmg xdpt dinafikan, suara joacim cans mmg power! imho, 99.98% mcm dlm studio version, antara influences aku utk teknik lontaran vokal (nak praktis lagu tinggi, try lagu2 hammerfall dulu sblm cuba lagu2 dio)... dan solo2 drp stefan elmgren mmg masyuk (solo oscar dronjak xbest pun) sygnya skrg beliau dah quit hammerfall

aku xtau apsal dari dulu aku xsuka dgn oscar dronjak ni... maybe pasal nama dronjak dia tu kot? (ya sebutan dron-yak, tp aku punya suka la nak sebut dron-jak!) dan lg 1, dia ni dahla cekeding... tp mcm xsedar diri. lg nak dressing mcm ni?

ni lg bbrp screenshots aksi2 yg aku nyampah tgk! eskpresi muka rosen very the 80's sungguh!

wlupun konsert ni bleh dikatakan agak simple, kurg pyro... tp mmg terhibur la dgn persembahan hammerfall, utk suara cans mmg aku bg full 10/10. konsert2 band powermetal mmg xpnh menghampakan. camna agaknya klu hammerfall buat konsert kat m'sia? dulu aku ada dgr kabar2 angin yg hammerfall nak buat konsert kat m'sia bln disember ni... ada ke x?

ni ada videoclip from youtube, track no. 3 heeding the call utk hiburan bersama... enjoy! (dgr btl2 suara cans yg menusuk telinga)

_____
p/s: biarkan tukul jatuh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (66) 58 explorer (10) ac/dc (6) adiwira (12) adrian smith (13) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (121) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (47) anniversary (59) art200 (3) artis tempatan (115) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) avril lavigne (2) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (52) bara studio (3) barbican (3) bass talk (28) bbw2013 (6) bc rich (6) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (11) bill lawrence (7) bintulu (241) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (18) blades (2) blaze bayley (21) blind guardian (20) blogging blues (43) blu-ray (2) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (45) botb (17) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (14) bruce dickinson (21) buku/majalah (48) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (23) canon (2) ccr (1) celcom (6) charvel (50) children of bodom (17) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (59) console games (5) converse (2) cort (44) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (24) dalat (17) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (21) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (88) dean (25) dean markley (3) def leppard (1) digipak (28) digitech (19) dimarzio (28) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr strings (14) dr1432h (20) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (60) earth hour (14) ebay (223) ec-256 (24) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (71) electro-harmonix (22) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (12) emo (184) energy drinks (27) entwistle (6) environment (38) epiphone (88) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (132) estock (69) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (12) family (37) fear factory (3) fender (13) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (6) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (12) footwear (1) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gartb20 (11) gary moore (2) gas (118) gator (9) gax010ltd (9) ghs (16) gibson (14) gig (69) gigrig (7) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (14) grg270 (25) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (47) guitar talk (63) guitar/bass (611) hammerfall (12) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (5) headstock story (25) hennessey (7) hepi;) (54) herbal tea (4) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (33) hotel/resort (24) ibanez (176) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (4) iron maiden (131) irt-pulse (1) isu semasa (221) jackson (30) jamming (121) jamtank (20) jim dunlop (49) joe satriani (10) jotb (13) joyo (17) jr (5) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (1) kamelot (18) karisma (4) kaset (31) kawan (253) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (35) keychain (8) kherow (4) kiko loureiro (6) kikosp (5) king diamond (17) kkdn (6) koleksi (276) konsert (78) kopi (16) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (25) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (15) lawas (3) lazada (10) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (36) lil (26) limbang (5) limited edition (12) line 6 (37) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) lpg-reg (6) m-103fm (74) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (315) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (19) marigold (1) marshall (18) martial arts (2) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (9) mastodon (4) may (6) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (49) melaka (11) membakut (41) memori (290) mercyful fate (10) metallica (67) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (49) miri (15) misfits (1) modtone (7) moen (11) moody monday (8) motorhead (9) movie (48) mrs (56) mug (2) mukah (19) mup (98) music bliss (6) music master (40) music nomad (1) muuv (51) mxr (8) my music (7) nanasmania (24) nat-geo (4) nestle (17) new album (27) new gear (155) newsted (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (60) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (23) of string (17) oishi (5) oktoberfest (7) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (9) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (46) pc stuff (27) pc talk (12) peavey (21) pedal/stompbox (266) pedaltrain (13) penang (31) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (10) pic of the day (46) pick (49) pickups (94) planet waves (7) playstation (7) pm2011 (17) pod hd300 (12) pod x3 (17) pokka (11) popomania (6) post-apocalypse (12) pqot (4) preamp (5) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (4) radin music (35) radio (3) rajinikanth (3) ramadhan special (54) ramli sarip (2) randall (4) rare (88) ratm (1) reco (24) recording (11) reg studio (8) restring therapy (41) revamp (2) rg331m (2) rg350m (14) rhoma irama (4) ribena (4) rock at large (10) rocktron (6) roland (16) rotosound (4) roxette (1) roy z (7) rp360 (5) sabahan (18) samson (4) samsung (4) sandman guitar (6) saxbys (3) schecter (1) search (15) seymour duncan (18) sibu (6) sick puppies (6) signboard (11) silica gel (5) silvia (3) singapore (47) single/ep (5) sit (2) snark (9) so-cal (47) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (6) soya (5) spear (2) speedy (28) squier (8) sr300 (22) stagg (12) star wars (8) stewmac (2) sticker (6) strap (10) strings (83) strings by mail (1) sudirman (3) sukan (15) sundrop (2) sungai (10) super album (84) superlux (2) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (30) takamine (5) takstar (2) tamil (11) tanglewood (9) tarot (14) tech21 (1) telecaster (3) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (3) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (6) top 5 (3) tour de brunei (40) trade (17) transformers (4) travel (116) tribute (39) trivium (4) tsb6 (6) tuner (30) tv (30) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (18) vox (66) warwick (11) wasp (1) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (2) wordless wednesday (213) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (32) xpdc (5) yamaha (4) yeos (3) yNot (21) yogurt (5) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zoom (97) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger