Meet Miss Kelly


Mula-mula aku nak buat tajuk entri ni sebagai "Kisah Cintaku Dengan Kelly", tapi nanti akan menginggung pihak-pihak tertentu. Setelah fed-up menunggu VMNTx yang tak kunjung tiba, jadi aku pun order Jackson JS32T Kelly sebagai ganti dari Dead Eye Guitars (macam biasalah).

Btw, JS32T series ni merupakan model baru untuk tahun 2010, up daripada model JS30 series dengan kelebihan sharkfin inlays, compound radius fretboard dan beserta sekali dengan gigbag Jackson yang amat menarik.

Jackson JS32T Kelly

Daripada shape Dinky, Warrior, Kelly, Rhoads dan King V untuk JS32T series ni aku tak pilih Dinky sebab nampak biasa saja (aku dah ada superstrat), Rhoads dan King V memang dah terkeluar dari list sebab tak selesa. Dan ada sesuatu pasal shape Kelly ni:

  1. Aku suka gitar-gitar shape Explorer ni, extreme yet still sleek dan masih sesuai dengan genre muzik yang selalu aku main, tak macam shape macam gitar-gitar B. C. Rich yang agak janggal kalau main genre muzik yang tak berapa keras.
  2. Aku ada suruh *ehem-ehem* aku pun pilih shape gitar-gitar Jackson, dan dia pilih Kelly (warna putih walaupun aku berkeras order warna hitam) berbanding shape yang lain.
  3. Daripada survey, 40% memilih JS32T Kelly berbanding calon-calon lain.

Meet the Kelly (spesifikasi)

  • Brand: Jackson
  • Model: JS3 series
  • Model Code: JS32T Kelly
  • Made In: India
  • Serial No: NHJ0907464
  • Construction: Bolt-on
  • Body: Indian Cedro
  • Neck: Maple (compound radius)
  • Fingerboard: Rosewood (with legendary Jackson's Sharkfin inlays)
  • Pickups: Jackson CVR high output humbucker pickups
  • Colour/Finish: Glossy black
  • Hardware: Chrome
  • Scale: 25.5"
  • Fret: 24 jumbo
  • Bridge: Tune-O-Matic with string thru-body
  • Extra feature: Comes with cool Jackson gigbag
  • Price paid: RM13xx + RM40 (parcel post @ pos biasa)

Untuk spesifikasi lebih lanjut boleh rujuk pada website rasmi Jackson Guitars.

At least I got "Jackson" emblem, not "by Jackson"

Jackson CVR high output pickups, volume knob, pickup selector, tone knob.
Walaupun in-house pickups, tapi nampak best pulak kan covered pickups ni?

Die cast plate dengan emblem Jackson dan serial number pada bolt-on neck joint.

Made in India, made in India...

Dari sessi "pandu-uji" dengan Behemoth + Sony MDR-XD100 headphone, sound yang dihasilkan tak jauh beza dengan Mephisto aku, macam biasa - neck pickup sesuai untuk solo dan clean channel, bridge pickup pulak sesuai untuk heavy riff dan powerchords. Orang kata high output pickups memang tak best main clean channel, tapi untuk pickup CVR ni aku dengar macam oke je clean channel, or is it just me and my onion opinion?

Tapi yang aku tak puas hati, string high-E putus waktu aku tengah test bend 2-3 solo note. Nasib baik putus kat pangkal, sekurang-kurangnya nanti boleh recycle pasang kat gitar lain yang guna locking tremolo. Aku dah restring dengan string Dean Markley yang aku dapat free dari subversion.sg @ tHE gUITAR aDDICT! - so far, feels like normal string. Have to wait for abusive vigourous punishment this weekend.

Dengan neck yang memang nipis (trademark gitar-gitar Jackson) dan jumbo frets, aku rasa senang nak main guna Kelly ni berbanding Mephisto. Nak buat powerchords laju-laju pun senang. Aku malas nak puji Kelly ni macam-macam nanti orang kata sebab hype gitar baru. Bagi aku, selain bentuk yang menarik, neck yang nipis dan jumbo frets... Yang lain-lainnya sama saja macam gitar-gitar lain. Tapi yang membuatkannya lebih menarik sebab ia datang sekali dengan gigbag yang amat menarik! (Bab cat terkopek tu malas aku nak cerita)

Jackson High Quality Gigbag

Made especially for Kelly, Warrior, Rhoads and King-V, and inclusive with every Jackson JS32T series. Jadi tak payah susah-susah cari gigbag (atau hardcase) untuk Kelly ni. Memandangkan memang susah nak mencari gigbag untuk gitar berbentuk ekstrim.

Cool Jackson gigbag

Made in China though (tak macam gitarnya yang made in India)

Padded handle

Jackson bomb?

Owh ya, sebelum aku lupa... Seperti biasa untuk gitar-gitar aku, pastinya akan ada nickname. Pasal malas nak pikir banyak, aku bagi gitar ni nick KELLY KELLY in tribute to WWE Dive Kelly Kelly and of course it's a Jackson Kelly in a first place damn it!

(Hehehe kucing aku seekor nama Dinky, seekor nama Kelly)

_____
Ada apa: Walaupun ada orang dah bagi nick Ky Elly untuk gitar aku ni tapi aku tetap nak bagi nick Kelly Kelly jugak - dengan alasan, gitar aku, aku punya sukalah! Hahaha~

10 komen:

deaf_angel said...

nice...

eddie dewanaga said...

takut menyinggung mana-mana pihak...???


takut orang rumah merajuk ke bro... hehehe... kalau jadik title asal 'Cintaku Dengan Kelly' letak gambar Kelly Preston, rabak beb...

Ijau D. Koceng said...

deaf_angel:
tengkiu tengkiu

eddie:
aku blm ada org rmh la bro, sbb tu aku ltk title *ehem2* je

"menyinggung pihak2 tertentu" - pastinya "pihak" yg dimaksudkan akan komen nnti

berteromber said...

tahniah...aku yg buta gitar ni pun meleleh nengok..

JAIRO said...

huh menyinggung pihakt tertentu dan pihak tertentu akan mengomen?? kakakak sapa tu geng??? kakakakkaka henci....

tapi ni komen ikhlas aku.. mmg ngan udah kau pakai kelly tu jgn la ko jual then beli lagi yang lain... heheheheheh aku dgr waimi mau jual dia punya boss GT8... heheheheh berminat.. harga pun murah wooo dia jual.... gt8 + jackson fuh.... takat ltd + g9 mmg boleh campak laut wa ckp lu.... metcham??? fendernya pun ia mau jual....

Ijau D. Koceng said...

berteromber:
semestinya kelly mmg mengiurkan, tu blm lg KE3 atau KE2

jairo:
1. pihak yg tersinggung dah komen
2. mmg akan stick dgn kelly, selesa dan sng main
3. ymi mau jual GT8 & fender? apa angin ymi tu? mau upgrade pi ESP berdarah atau mau retired mcm abg ben? GT8 klu RM500 aku pun mau... fender ada dia bg hint brapa mau jual?

JAIRO said...

1) fender tu rm 3000 mexican made tapi pick dah 100% convert p yngwie malmsteen punya pick up....

2)gt8 + beg gator rm1200 or 1300 tak pasti la (tapi gt8 ni mmg di jaga rapi.. masih cantik bukan macam g9 ku yang sudah jadi macam kereta kebal....)

3) ia macam berubah minat sejak test drive gitar berdarah atu....

4) BERMINAT???

p/s: cap lock di sengajakan

Ijau D. Koceng said...

jairo lagi:
1. klu RM3k baik aku angkat GIBSON explorer abg ben, lagi KARAS
2. patutnya ko yg mesti diratchunn GT8 tu, minta byr bln2 bah... apa jua rmh beliaunya sblh rmhmu
3. kena pukulan ratchunn extreme shape kali? kelly ku pun ada dikomennya dlm fesbuk
4. xberminat - aku target benda lain

Deny De La Rocha said...

wah..caya la..macam marty friedman pulak..kalau bridge nya kahler confirm sebijik hehe..anyway, where did you get that guitar stand for kelly/explorer shape?

Ijau D. Koceng said...

deny:
marty friedman versi mahal... ni versi murah

itu normal guitar stand (stagg), mmg boleh guna sbb base blh rotate/swing

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (79) 58 explorer (22) 7-string (3) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (130) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (286) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (62) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (2) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (58) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (64) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (42) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (22) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (2) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (208) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (123) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (173) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (97) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (200) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (298) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (20) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (50) lil (32) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (87) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (12) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (129) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (86) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (309) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (61) pickups (139) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (73) revamp (2) rex (1) rg331m (13) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (58) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (33) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (124) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (312) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger