Maple Road Gear!


Dah cukup seminggu baru aku nak buat review pasal RG350M aku ni. Memang aku teringin untuk memiliki gitar superstrat dengan fretboard maple, dan pada masa yang sama aku rindu feel Mephisto (bab floating tremolo).

Selain RG350M, antara calon-calon yang tersenarai ialah LTD MH-53 dan M-103FM. Disebabkan pengalaman aku menggunakan Ibanez, dari segi keselesaan, kualiti dan harga membuatkan aku memilih RG.

Sebenarnya dah lama aku order model ni daripada Dead Eye Guitars (yup, tauke DEG lagi), kalau tak silap sebelum bulan puasa. Sepatutnya aku akan ambil gitar ni sendiri kat PJ (macam Dinoscars dan Abominations dulu) penghujung September lepas, tapi disebabkan konvensyen kat PJ ditunda ke suatu tarikh yang tidak diketahui, jadi poslaju sajalah...

Resit, kad bisnes DEG (ntah dah berapa banyak aku ada), resit, dua set manual dan kabel (satu set adalah kepunyaan Dinoscars yang dulu DEG lupa nak bagi). Dan tak lupa free gift kali ni ialah Dunlop 65 Ultimate Lemon Oil (walaupun ia tidak akan digunakan untuk RG350M ni, not suitable for maple fretboard).

Salim? Marzuki? Edy? Supadi? Indon luthiers.
Strung with D'Addario strings though.

Ibanez RG350M BK

"Awat hang tak ambil yang warna kuning?" - komen spontan seorang rakan...

Meet the Roadgear (spesifikasi)

  • Brand: Ibanez
  • Model: Roadgear
  • Model Code: RG350M
  • Made In: Indonesia
  • Serial No: I100518630 (May 2010 production!)
  • Construction: Bolt-on
  • Body: Basswood
  • Neck: Wizard II three piece maple
  • Fingerboard: Maple (dot inlays, kalau sharktooth lagi gempak)
  • Pickups: H-S-H Ibanez Infinity (INF3/INFS3/INF4)
  • Colour: Black (gloss), with black pickguard
  • Hardware: Black
  • Scale: 25.5"
  • Fret: 24 jumbo
  • Bridge: Ibanez Edge III
  • Price paid: RM1xxx + RM8x (poslaju)

Untuk spesifikasi lebih lanjut boleh rujuk pada website rasmi Ibanez Guitars.

Standard Ibanez headstock with two improvements from older RG version:
No string retainer, swiveling trussrod cover, senang nak adjust trussrod.

Made in Indonesia, three piece maple neck, die cast tuners.

Ibanez Infinity pickups, INF3/INFS3/INF4, 5-way pickups switch, volume and tone knob. INF pickups pada dasarnya merupakan pickup yang versatile dan pastinya lagi best berbanding STD dan PSND yang ada pada GIO series. Sebab tu kebanyakkan model-model RG menggunakan pickup INF. So far, sound was nice, mellow and warm... Jadi belum terbuka hati lagi untuk upgrade kepada aftermarket pickups.

Ibanez Edge III tremolo bridge.

Craftsmanship was superb! Bab ni yang membuatkan aku suka gitar-gitar Ibanez. Sedangkan GIO series (entry level) pun dah bagus, inikan pulak full-fledge RG! I wonder how pristine was Prestige series craftsmanship? Tak seperti craftsmanship entry level gitar jenama lain contohnya Kelly Kelly (Jackson JS32T) dan Abominations (Dean VMNTx) yang tak seberapa.

Serius, craftsmanship Dinoscars lagi halus berbanding Kelly Kelly dan Abominations. That's Indon luthiers for you~

Jumbo frets - amat sesuai untuk jari-jariku yang belum kuat.

AANJ standard RG.

Standard tuning EADGBE, untuk main lagu-lagu 80's-90's Rock (rokapak) terutamanya lagu-lagu lama Wings and those with Maidenesque sound. So far aku dah test dengan UCG102 dan Violent Metal (around 9 o'clock distortion).

Kelebihan:

  1. Lebih murah berbanding model RG350EX dan RG350DX dengan setup dan spesifikasi yang sama (kecuali maple fretboard).
  2. Wizard II neck - lebih nipis berbanding neck GRG, ia hampir menyaingi kenipisan neck Jackson JS32T.
  3. Jumbo frets - memang sesuai untuk jari-jariku yang masih halus mulus belum kuat menekan fret.
  4. Edge III bridge - lebih stabil dan tegap berbanding ILT bridge pada Mephisto.
  5. INF pickups - kombinasi pickup yang agak versatile.

Kelemahan:

  1. Pickguard - kenapa semua varian RG350 ada pickguard? Nanti aku nak modified pickguard ni tukar jadi warna hijau.
  2. Volume knob - baru dipulas suku tapi volume dah hilang. More to electronics problem.

Nick? Seminggu lebih aku memikirkan nick yang sesuai untuk RG aku ni, memandangkan ia adalah untuk menggantikan Mephisto (dan Dinoscars) sebagai gitar utama aku, jadi aku bagi nick REPLACEMENT sajalah. Ala-ala filem Chow Yun Fat Replacement Killers gitu~

Btw, Bro Sub ada cerita sikit-sikit pasal model RG350M ni...

_____
Ada apa: Muspeed, bila lagi mau kebas yang warna kuning?

3 komen:

Abang Ben said...

boleh amik gambar koleksi gitar?

Ijau D. Koceng said...

skrg cuma tggl tiga ketul je bang ben, yg lain dah letgo...

nnti aku tag kat facebook

speedrider said...

tengah tunggu yang limited punya, kaler merah. sekali sama kaler dengan headstock. Hehehhehe... Feel 80's sikit.

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (20) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (23) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (281) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (25) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (60) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (61) children of bodom (21) ck music (55) cog (7) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (38) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (25) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (205) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (120) erectus (5) ernie ball (22) esp/ltd (166) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (2) ghs (25) gibson (16) gig (91) gigrig (12) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (6) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (10) guitar parts (66) guitar service (32) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (196) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (19) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (4) isolated gig (3) isu semasa (243) j5 (13) jackson (37) jamming (138) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (60) joe satriani (14) jotb (13) joyo (20) jr (10) js music (3) js32 king v (4) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (290) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (4) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (47) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (84) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (373) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (327) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (121) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (188) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (3) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (306) pedaltrain (13) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (60) pickups (136) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (67) revamp (2) rex (1) rg331m (9) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (31) shopee (10) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (6) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (55) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (116) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (3) sv guitars (3) swee lee (4) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (44) tahi suci (6) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (302) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (111) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger