Ada Sesuatu Dari yNot Studio (Part 4)


Rabu 22/9/2010 - Ya, ada lagi sesuatu dari yNot Studio yang aku order Isnin lepas. The best thing about dealing with Engbok, I just browse his MMO online store, sms him for best price and stuff availability, pay (via bank-in of account transfer) and within 24-48 hours you'll receive the item.

Beberapa bulan lepas aku ada merapu GASsing about USB guitar interface, setelah berpikir panjang aku pun mengambil keputusan untuk memilih Behringer USB Guitar Link UCG102 disebabkan harganya yang ekonomi (merely below RM250), cukuplah untuk n00bish bedroom axeman macam aku ni. Nanti dah rasa terer baru beli yang advance.

Simple packaging.

USB interface (sebesar modem 3G Celcom/Huawei lama), manual setebal satu inci, dua CD software EnergyXT2 (recording software) dan Guitar Combo (combo amp modelling software). Sayangnya software Guitar Rig tidak disertakan dalam pakej UCG102 ni.

Cool blue LED, untuk output aku guna Sony MDR-XD100 headphone.

Software Guitar Combo mempunyai tiga jenis virtual combo amp modelling iaitu Twang Combo (Fender type), Plexi Combo (Marshall type) dan AC Box Combo (VOX type). Ketiga-tiga merupakan demo version, untuk versi penuh (full version) kita cuma boleh aktifkan satu daripada tiga combo amp sahaja dengan nombor siri yang terdapat pada slipcase CD.

For sure I'll go for Marshall I mean Plexi Combo, sebab ia mempunyai distortion yang agak kasar dan berat sesuai untuk main Metal. Dua combo yang tidak diaktifkan masih lagi boleh digunakan dalam versi demo, cuma ia akan auto-close selepas 30 minit.

How's the performance, sound and ease-of-use? Nanti ada masa aku buat entri lain pasal UCG102 ni, sebab aku belum habis lagi explore software Guitar Combo. Software EnergyXT2 pun aku tak install lagi, sebab aku bukan nak buat recording pun hehehe...

_____
Ada apa: Guna bass pun boleh, cuma tadak setting yang khas untuk bass.

4 komen:

speedrider said...

ijau, nanti letak satu sample recording, nak try dengar.

Aku pernah cucuk kat line in. hasil tak berapa nak memuaskan. Nak dengar contoh dari Guitar Port ni pulak.

Ijau D. Koceng said...

cucuk gitar kat line-in pc mmg kureng la bunyinya, sama mcm cucuk gitar direct pi PA system tanpa apa2 efek/filter

nnti dah abis explore software guitar combo dan energyXT2 aku try rekod 1-2 sample

paireen said...

hi .. aku stumble p site nih dari deadeyeguitar. saja nak review, berhringer ori nih ok ke? aku ader beli dari china... 1:1 copy look alike. bunyi banyak friction dari background. samada gitar bermasalah, atau cable aku bermasalah. tak tau plak. aku guna dengan Guitar Rig 3. boleh bagi feedback ke?

Ijau D. Koceng said...

paireen:
so far UG102 yg aku guna ni not bad, but benda ni bukannya noise free... ofkos akan ada sket2 interference/noise tp bergantung kpd cable dan pickup gitar jugak

klu boleh guna low-noise cable, then klu ada noise gate atau apa2 filter letak sblm input, in my case i used behringer BDI21 utk tweak sikit2 sound dan EQ

tp ikut pengalaman aku, klu lain gitar akan lain hasil bunyinya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (83) 58 explorer (22) 7-string (10) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (26) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (81) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (131) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (15) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (291) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) borneo ugtv (2) boss (62) botb (20) bottlecapt (3) brado guitars (4) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (65) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (43) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (41) digitech (23) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (7) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (27) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (209) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (127) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (180) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (50) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (28) gibson (16) gig (101) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (203) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (32) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (11) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (302) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (21) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (51) lil (33) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (88) m-50fr (23) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (60) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (133) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (9) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (88) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (310) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (8) phones (12) pic of the day (58) pick (61) pickup swap (62) pickups (143) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (4) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (3) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (74) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (7) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (16) seymour duncan (35) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (52) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (59) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (35) stagg (12) star wars (15) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (127) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (11) trade (22) transformers (4) travel (125) tribute (43) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (316) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger