Dalam perjalanan balik dari KKIA ke Membakut, kami singgah sebentar di bazaar Ramadhan Pekan Papar, lebih kurang 40 km (38 to be exact) dari Kota Kinabalu. Bazaar Ramadhan di Pekan Papar ni antara yang tersohor di kawasan Pantai Barat Sabah dari segi variasi juadah yang dijual.
Walaupun minggu ni merupakan minggu terakhir Ramadhan, tapi bazaar ni masih lagi penuh sesak seperti minggu pertama Ramadhan. Berbeza dengan bazaar Ramadhan di tempat lain (contohnya Assyakirin, Bintulu) yang biasanya dah mula lengang.
Ya, taufufah begitu mudah didapati di bazaar ni dengan harga RM1.30 semangkuk. Perhatikan air gula yang lebih hitam dan pekat. Di mana ada dijual taufufah, di situ juga biasanya akan dijual air soya (vice-versa), warna-warni oh~
Cakui (atau cakoi) - makanan berasaskan tepung doh (macam tepung pastri) yang kemudiannya digoreng. Dijual dengan harga RM0.70 sebiji atau RM2.00 untuk tiga biji.
Cakui di Sabah dan di Sarawak walaupun sama resepinya, tapi cara ia dihidangkan agak berbeza. Cakui Sabah dihidangkan seperti roti, disapu dengan kaya dan marjerin, manakala cakui Sarawak pula dihidangkan seperti keropok lekor, dicicah dengan sos.
Rojak - antara makanan tempatan kegemaranku. Rojak memang terkenal di bahagian Pantai Barat Sabah, ia tidak sama seperti rojak di Semenanjung (rojak buah).
Rojak di Sabah merujuk kepada makanan yang berasaskan mee kuning, ditambah ayam/daging, telur, tauhu, tauge secukup rasa dan dituang dengan kuah kacang (macam kuah sate). Lebih kurang macam mee Jawa di Sarawak, cuma berbeza dari segi kuahnya.
Sotong gergasi?
Dan inilah entri bazaar Ramadhan terakhir didokumentasikan dalam AADI untuk Ramadhan tahun ni. Semoga tahun hadapan bazaar Ramadhan (khususnya di Bintulu) akan lebih meriah, ceria dan yang penting lebih variasi dan sanitasi.
_____
Ada apa: Berbuka puasa dengan burger GCB dan Dunkin' Donuts.
1 comment
Kat semenanjung pon ade rojak ni kt sana org pngil mee rojak bahan2 dgn kuah pon sama, bintulu je aku rasa xde hahaha
Post a Comment