Andy Timmons Clone Drive


Pancingan jualan akhir tahun pertama daripada Gapnap, sebuah pedal Joyo JF-305 AT Drive dengan diskaun *58.33% (bersama-sama tali Ernie Ball dalam entri sebelum ini). Mungkin saki-baki daripada stok zaman Music Master Studio kot?


Didatangkan dengan dua jenis pad, velcro dan getah, terpulang kepada pengguna sama ada ingin menggunakan pedal ini pada pedalboard ataupun di atas lantai.

Daripada warna merah/oren ia mungkin klon Xotic BB Preamp, tapi kalau ikut nama pula ia mungkin klon JHS The AT Channel Drive (Andy Timmons signature). Apa-apapun memang Andy Timmons pernah/sedang menggunakan kedua-dua pedal tersebut.


Stapler sebagai perbandingan saiz, dan disebabkan saiznya yang kecil ini, tiada tempat untuk bateri seperti pedal-pedal mini jenama lain (Mooer, Hotone) penggunaan power supply adalah mandatori.

Apa yang menarik perhatian ialah suis pijak (stomp switch) dengan klik yang lembut, seperti suis pada pedal-pedal MXR (contoh M234). Hanya sedikit daya diperlukan untuk mengaktifkannya, tidak seperti pedal Dr. J, Joyo siri lama mahupun Electro-Harmonix yang agak keras.


Plastik penutup (Ironman's visor) yang lebih tebal dan tegap daripada jangkaan. Inovasi daripada Joyo supaya dapat melindungi empat tombol kecil HIGH, LOW, VOLUME, DRIVE yang nampak kurang tegap daripada rosak dipijak. Dan secara.tidak langsung dapat juga melindungi setting tombol-tombol itu tadi daripada terubah secara tidak sengaja.

Bunyinya agak unik, walaupun dikategorikan sebagai overdrive, tapi boleh mencecah bunyi seakan distortion. Tombol DRIVE memainkan peranan karekteristik pedal ini, jika dipulas lebih daripada separuh, bunyi overdrive seakan-akan termampat (compressed). Selebihnya nak cerita banyak pun nanti temberang saja lebih, kah kah kah...



Satu daripada tiga pedal berikut - AT Drive, Blademaster dan Lancelot - akan berpindah milik kepada Azrol dan digunakan sebagai pedal distortion/overdrive utamanya (masuk khemah stompbox). Tapi belum pasti yang mana satu akan dipilih kelak, petang nanti atau esok mungkin ada sessi shoot-out.

*Kalaulah semua pedal siri Ironman berharga sebegini, tentu pedalboard aku akan penuh dengannya...

_____
AADI: Dah tahu dari mana datangnya idea nama Ironman kan?

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (72) 58 explorer (17) ac/dc (6) acoustic (15) adiwira (16) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (138) amplitude music (3) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (72) anthrax (1) art200 (3) artis tempatan (126) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (2) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (55) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (267) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (23) blades (4) blaze bayley (25) blind guardian (20) blogging blues (50) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (57) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (14) brr2013 (21) bruce dickinson (22) buku/majalah (52) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (4) ccr (1) charvel (55) children of bodom (21) ck music (54) cog (7) coke (5) coklat (4) cola (4) compilation (63) conception (1) console games (10) converse (3) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (33) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (4) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (40) digitech (20) dimarzio (39) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drums (18) dutch lady (2) dvd (71) earth hour (14) ebay (227) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (85) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (15) emo (194) energy drinks (31) entwistle (6) environment (35) epiphone (102) erectus (5) ernie ball (19) esp/ltd (154) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (42) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (12) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (19) footwear (2) fotografi (30) fund-snatcher (14) gamer mode activated (23) gapnap (11) gartb20 (11) gary moore (2) gas (122) gator (11) gax010ltd (9) ghs (22) gibson (14) gig (79) gigrig (11) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (5) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (8) guitar parts (53) guitar service (28) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (25) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (58) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (188) icb200ex (14) iced earth (9) icon (25) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (15) inverno (18) iron maiden (140) irt-pulse (4) isu semasa (239) j5 (13) jackson (32) jamming (130) jamtank (25) jepak (9) jim dunlop (56) joe satriani (14) jotb (13) joyo (19) jr (8) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (270) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (38) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (22) kkdn (6) koleksi (297) konsert (86) kopi (22) korg (51) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (31) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (26) larrong (1) lawas (4) lazada (16) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (40) lil (31) limbang (5) limited edition (25) line 6 (42) linkin park (3) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (79) m-50fr (15) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (355) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (56) melaka (13) membakut (42) memori (313) mercyful fate (11) metallica (73) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (54) miri (17) misfits (1) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (53) mr diy (2) mrs (58) mug (2) mukah (20) mup (110) music bliss (7) music master (41) music nomad (1) muuv (52) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (31) new album (28) new gear (176) newsted (3) nightfall (1) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nonsense (73) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) nylon maiden (2) of string (18) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ovation (5) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (29) pc talk (13) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (298) pedaltrain (14) pemuzika (13) penang (36) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (12) pic of the day (51) pick (55) pickup swap (46) pickups (115) planet waves (9) playstation (10) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (12) popcorn (3) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (67) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (26) recording (12) reg studio (9) restring therapy (55) revamp (2) rex (1) rg331m (4) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (1) rock at large (31) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (11) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (12) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (24) shopee (3) sibu (6) sick puppies (6) signboard (13) silica gel (5) silvia (9) singapore (49) single/ep (5) sipitang (1) sit (6) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) snark (9) so-cal (51) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (27) stagg (12) star wars (13) stewmac (3) sticker (6) strap (12) strings (99) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (12) super album (93) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (37) takamine (5) takstar (5) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (32) tgs (1) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (8) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (15) top 5 (3) tour de brunei (43) trade (20) transformers (4) travel (122) tribute (40) trivium (9) tsb6 (7) tuner (31) tv (31) ugly kid joe (3) usm (2) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (70) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (266) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (6) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (108) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger