Sekitar Gig Santai Sarawak Rock & Mob 2018


Sabtu (31/03/2018) - Siangnya Sarawak Rock & Mob, pada sebelah malam pula diadakan gig santai mengetengahkan kugiran-kugiran yang menyertai acara pada siang harinya. Diadakan di hujung foyer hadapan KFC Paragon, lokasi yang sama sessi rehearsal ini dan ini dan busking listrik.


Gig bermula sekitar pukul 8.00 malam, tiada tentatif atau senarai giliran, waktu ini tiada kugiran yang mahu membuat persembahan selain kugiran daripada SMK Kidurong (kalau tak silap).

Sehinggalah pihak penganjur mencari-cari ketua atau wakil ahli kumpulan untuk membuat senarai giliran secara impromptu, waktu ini barulah terkial-kial semua ingin masuk senarai.

Pro-X.
Rasanya ada berbelas-belas kugiran yang turut serta, antaranya (yang aku ingat) - NV Unity, Pro-X, Natas, Reigo Band, 4 Horsemen dan P9. Ada juga kugiran yang ditubuhkan secara bidan terjun pada malam itu juga. MUP? Kami tak cukup ahli kumpulan, jadi bermain sebagai MUP & Friends, tarik beberapa ahli kumpulan lain.

NV Unity.
Walaupun sudah dimaklumkan hanya dua lagu per kugiran, namun ada juga kugiran yang melarat main hingga 5-6 lagu, antara sebab gig ini berlarutan melebihi detik 11.00 malam.

Tiada penguatkuasaan daripada pihak penganjur, kalau adapun, agak pilih bulu. Nasib baiklah tuan rumah (Paragon) agak sporting dan bertolak ansur.

Reigo Band.
Sehingga detik 11.00 malam, penonton semakin berkurangan, nama MUP pun belum dipanggil. Bila dah lama menunggu sedikit sebanyak menghilangkan mood.

The show must go on, walaupun sudah melepasi detik 12.00 tengah malam dan hanya beberapa orang sahaja penonton yang masih kental, MUP & Friends tetap membuat persembahan. Disertai oleh Azroy Hammett (yang dah biasa menjadi seasonist MUP), Bro Ijam SYJ (bassist) dan Bro Asri Cop Kids (vokal). Setlist playsafe - The Trooper, 2 10 Minutes To After Midnight (tajuk parodi).

MUP & Friends.
Berbanding persembahan lucu MUP semasa Malam Aspirasi Seni 2016, aku rasa persembahan kali ini tidak kurang lucunya. Walaupun lirik berterabur hibrid Jerman-Russia, tapi aksi Bro Asri di atas pentas hyper-active ala Bruce Dickinson. Tak kering gusi aku sepanjang persembahan, tersenyum, tersengih dan ketawa melihat gelagatnya. Video? Ada tapi bukan aku yang punya.

Post-mortem:
  1. Masih ada kugiran yang mengambil masa yang lama untuk buat soundcheck.
  2. Perlu ada penguatkuasaan oleh pihak penganjur/pengelola - jangan lama buat soundcheck, jangan main lagu lebih.
_____
AADI: Terasa agak janggal bila tak jadi vokalis.

2 komen:

The Anarch said...

Bro! Hampa buat gig kat shopping complex impromptu???!!! Takpa! Redah je...
Awat cover Iron Maiden saja... Lain kali cover band lain... Slayer ka... Morbid Angel ka... Celtic Frost ka...

"INTO THE CRYPTS OF RAYS!!!!!!!!

Best wooo lagu tu~~~~~~~~~~~!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=J1DVq5C6AuI

Kawaiiiiiii~~~~~~~~~~~~!!!!!!!

Ijau D. Koceng said...

sebab aku suka iron maiden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (74) 58 explorer (19) 724rocks (2) ac/dc (6) acoustic (15) adiwira (20) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (138) amplitude music (3) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (51) anniversary (73) anthrax (1) arlo (2) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (2) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (59) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (9) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (273) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (24) blades (5) blaze bayley (26) blind guardian (21) blogging blues (51) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (58) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (53) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (4) ccr (1) charvel (59) children of bodom (21) ck music (54) cog (7) coke (5) coklat (4) cola (4) compilation (63) conception (1) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (35) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (39) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (2) dvd (71) earth hour (14) ebay (227) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (87) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (23) emo (199) energy drinks (31) entwistle (6) environment (35) epiphone (111) erectus (5) ernie ball (20) esp/ltd (158) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (45) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (12) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (30) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (11) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) ghs (22) gibson (15) gig (84) gigrig (11) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (5) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (8) guitar parts (56) guitar service (30) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (26) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (59) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (188) icb200ex (14) iced earth (9) icon (25) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (17) inverno (19) iron maiden (141) irt-pulse (4) isu semasa (238) j5 (13) jackson (32) jamming (132) jamtank (28) jepak (9) jim dunlop (57) joe satriani (14) jotb (13) joyo (19) jr (9) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (278) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (88) kopi (22) korg (51) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (32) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (26) larrong (2) lawas (4) lazada (17) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (42) lil (31) limbang (5) limited edition (27) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (81) m-50fr (17) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (358) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (57) melaka (13) membakut (44) memori (319) mercyful fate (11) metallica (77) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (53) mr diy (2) mrs (59) mug (2) mukah (20) mup (114) music bliss (8) music master (41) music nomad (1) muuv (55) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (31) new album (28) new gear (182) newsted (3) nightfall (5) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (1) nonsense (77) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) nylon maiden (2) of string (18) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ovation (5) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (31) pc talk (14) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (302) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (2) phones (12) pic of the day (54) pick (58) pickup swap (51) pickups (124) planet waves (9) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (12) popcorn (3) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (69) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (26) recording (12) reg studio (11) restring therapy (59) revamp (2) rex (1) rg331m (4) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (11) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (12) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (26) shopee (5) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (5) silvia (10) singapore (49) single/ep (6) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (54) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (27) stagg (12) star wars (13) stewmac (5) sticker (6) strap (12) street jam (2) strings (106) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (12) super album (94) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (3) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (40) tahi suci (3) takamine (5) takstar (5) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (32) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (10) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (16) top 5 (4) tour de brunei (44) trade (20) transformers (4) travel (122) tribute (40) trivium (11) tsb6 (7) tuner (31) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (70) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (281) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (6) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (2) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (108) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger