Metallica - Death Magnetic


Boleh dikirakan album terkini Metallica, walaupun dikeluarkan dua tahun lepas, 2008. Album yang aku rasa menaikkan semula nama Metallica setelah jatuh menjunam selepas album St. Anger yang hampeh. CD ni aku beli pada 29/9/2008 kat Speedy Video, Wawasan Plaza, KK dengan harga RM29.90.

Versi Malaysia Edition ni murah dalam RM10-15 daripada full imported version. Macam menyesal la pulak beli versi ni, walaupun ori tapi tak puas hati sebab ciput, kedekut, taik idung masin, inlay cuma sehelai kertas dilipat dua. Nanti ada masa aku nak cari lagi kat eBay used CD, cari yang lelong murah-murah, kalau dapat special atau digipak edition lagi bagus. Blog krenmaut pun pernah review album ni, versi Malaysia Edition dan review panjang lebar untuk versi digipak.

(C) 2008 Metallica under exclusive licence to Universal International Music. Edaran Universal Music Sdn. Bhd. Malaysian press ni... (dan nama pun Malaysia Edition).

Tracklist

  1. That Was Just Your Life
  2. The End Of The Line
  3. Broken, Beat & Scarred
  4. The Day That Never Comes
  5. All Nighmare Long
  6. Cyanide
  7. The Unforgiven III
  8. The Judas Kiss
  9. Suicide & Redemption
  10. My Apocalypse

Banyak lagu-lagu best dalam album ni, Metallica seolah-olah akur dengan permintaan peminat yang nak good'ol Metallica selepas menerima kritikan yang hebat melalui album St. Anger yang membuatkan peminat-peminat Metallica naik anger! (aku pun menyampah dengar snare drum tong-tong-tong Ulrich). Ternyata dalam album kali ni Metallica menggunakan formula-formula lama seperti dalam album-album 80'an mereka.

Kalau dengar baik-baik, beberapa lagu dalam album ni cedok/cilok style lagu-lagu lama, contohnya That Was Just Your Life ada iras-iras lagu Battery, The End Of The Line ada iras-iras lagu Creeping Death dan The Day That Never Comes ada iras-iras lagu Fade To Black.

Aku suka lagu The Day That Never Comes ni, melodic entry, mild-paced thrash chorus, tapi bila sampai part "this I swear, this I swear..." yang membuatkan lagu ni tiba-tiba menjunam, premature ejaculation, hilang stim terus! Tapi naik semula bila part outro dengan trademark muzik Metallica. Azroy Hammett penah cover lagu ni waktu sessi jamming yang hepi, tapi tak habis... Mamat tu suruh je main lagu-lagu Metallica memang dia pandai main, sebab tu aku letak gelaran "Hammett" kat belakang namanya.

Dan The Unforgiven III yang langsung tak best walaupun dengan adanya hype "Unforgiven". Atleast The Unforgiven II jauh lebih best daripada part III ni, walaupun tak sehebat legendary original The Unforgiven. Owh, tak lupa... Dalam album ni Metallica ada main instrumental Suicide & Redemption, bila last sekali album Metallica ada instrumental? ... And Justice For All kan?

Apa-apapun pada pendapat aku, album ni berjaya memujuk peminat-peminat lama Metallica yang dah merajuk since album Load sedekad yang lepas. Memang layan dengar dari awal sampai akhir. Kalau dengar album ni tapi tak hangguk-hangguk kepala, sememangnya anda bukanlah peminat Metallica. Oke, peminat tegar Metallica... Apa yang best pasal album ni?

_____
Ada apa: Nanti nak try belajar cover lagu The Day That Never Come dengan Azroy...


6 komen:

berteromber said...

err..no komen..sampai sekarang aku masih takder album ni...hehe

Malaysia Edition punya cd mmg tak yah beli la...buat sakit hati jer.

Ijau D. Koceng said...

berteromber:
bro, klu ada jumpa cd "tarja turunen - winter storm" habaq mai kat aku noo... m'sia edition pun xkisah (versi ni je kot yg ada kat m'sia)

kira cukup kot balance2 hukum karma haritu...

speedrider said...

sebab tu aku tak perbah beli Malaysia Edition.

benda ni aku dah pernah discuss dengan Edrie Hashim di blog dia kat MySpace.

pakcik kordi said...

lps st anger rasa mcm mls jd fan metallica..huhu..

tp lps album ni kuar,trs jd fan club blk...cr lagu serta merta!the day that never come!

Ijau D. Koceng said...

speedrider:
waktu aku beli cd ni masih lg naive blm kaki cd tegar mcm skrg ni. dan sbb cd2 mcm ni aku beralih kpd sumber2 ebay

kordi pakcik:
cari serta merta? beli cd ori ke download?

Anonymous said...

aku beli album ni sebab ada lagu My Apocalypse. who could guess they would make another thrash song.haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (20) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (23) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (283) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (25) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (60) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (15) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (62) children of bodom (21) ck music (55) cog (8) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (38) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (25) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (205) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (120) erectus (6) ernie ball (22) esp/ltd (166) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (2) ghs (25) gibson (16) gig (93) gigrig (13) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (6) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (10) guitar parts (66) guitar service (32) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (196) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (19) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (6) isolated gig (4) isu semasa (243) j5 (13) jackson (37) jamming (138) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (60) joe satriani (14) jotb (13) joyo (20) jr (10) js music (3) js32 king v (4) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (290) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (5) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (47) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (84) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (374) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (327) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (122) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (9) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (189) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (307) pedaltrain (13) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (60) pickups (136) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (67) revamp (2) rex (1) rg331m (9) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (31) shopee (10) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (6) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (56) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (116) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (3) sv guitars (3) swee lee (5) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (44) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (1) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (303) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (111) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger