Doubled Acoustic Mood!


Dah beberapa hari aku tabahkan diri supaya tak teracun dengan stuff dari NoobAxe (yang ini dan yang ini). Tapi selepas sessi lawatan TERlawat ke My Music minggu lepas, akhirnya aku tewas bila benda berada di depan mata.

Harta rampasan perang dari My Music, berbekalkan dana-dana jualan Zoom G1u beberapa minggu lepas dan dengan sedikit tambahan daripada "bonus", akhirnya aku TERbeli juga... Sebenarnya dah lama aku target benda ni, sejak lawatan terakhirku ke My Music pada bulan Mei lepas, kebetulan waktu tu ada Gawai Sale (dalam entri ni).

Setelah berbincang dengan Mr. Hii, aku masih dapat membelinya dengan harga Gawai Sale dan "smooth-talk" untuk mendapatkan sebungkus Martin/Darco strings secara percuma.

Ashton DM25/12 12-String Acoustic Guitar

"If you’re stepping up to a 12-string from a standard 6-string acoustic, you’ll find the transition to the DM25/12 a breeze. Its smooth playing action, fast neck and exotic sound will make you wonder why you waited so long!"

- Hype dari website Ashton.

Meet the 12-stringer (spesifikasi)

  • Brand: Ashton
  • Model: DM25/12 NTM 12-string dreadnought-shape acoustic
  • Made in: China (of course)
  • Serial no: N/A
  • Construction: Set neck
  • Body: Spruce top, mahogany sides and back
  • Neck: Mahogany, dove-tail neck joint
  • Fingerboard: Rosewood, with dot inlays (with plastic nut)
  • Pickups: N/A
  • Colour: Natural
  • Hardware: Chrome die-cast tuner
  • Scale: ?
  • Fret: 20 medium
  • Bridge: Rosewood acoustic bridge with plastic saddle
  • Special feature: Built-in Ashton chromatic tuner

Pearloid Ashton logo, die-cast chrome tuners, plastic nut.

Oh ya, pada sesiapa yang tak pernah main 12-string sebelum ni, ia sebenarnya sama sahaja seperti main 6-string dari segi chords, cuma ada tambahan tali octave pada empat tali terbawah (eE-aA-dD-gG) dan tali berkembar pada dua tali atas (BB-EE), hence twice the sound of normal guitar. Dengan kata lain, bila memainkan chords tertentu, kita menekan dua tali berbanding satu. Senang je kan? Walaupun pada mulanya terkial-kial jari...

Rosewood bridge with plastic saddle.

Daripada petua-petua 12-string yang aku baca di Internet, untuk mengurangkan tegangan pada tali dan bebanan pada neck dan bridge, gitar ni aku set pada D-tuning standard (drop scale) dD-gG-cC-fF-AA-DD, walaupun neck gitar ni mempunyai truss rod yang pelarasnya terletak di bahagian bawah neck (area lubang akustik). Kalau nak main standard tuning eE-aA-dD-gG-BB-EE, aku guna capo kepit pada fret kedua.

Truss rod adjustment bolt placement.

Capo on 2nd fret for standard tuning.

Kelebihan:

  1. 12-string, twice the sound, with natural chorus effect.
  2. Harga yang murah berbanding 12-string jenama lain.
  3. Craftsmanship yang agak halus walaupun pada harga yang murah.
  4. Built-in chromatic tuner, senang nak tune tanpa perlu guna external tuner.
  5. Neck yang agak nipis lebih kurang sama dengan neck gitar akustik biasa (6-string).

Mahogany sides and back, with binding (plastic?).

Kelemahan:

  1. Tuning akan cepat lari, biasanya aku akan tune sehari sekali.
  2. Plastic nut and saddle, agaknya pada harga RM4xx mungkin material plastik dah cukup kot? Dan aku belum terpikir lagi nak upgrade kepada material graphite atau bone (tulang?).
  3. Saiz badan yang agak besar, aku dah biasa main gitar elektrik, tiba-tiba main akustik memang terasa janggal.
  4. Begitu juga dengan neck yang agak lebar (untuk menampung lebih banyak tali), dan tali-tali yang agak keras, besar dan kasar.

Satu perkara yang terasa "bagus" bila main gitar akustik ni ialah hujung jari-jemari akan rasa lebih "kebal" disebabkan talinya agak keras, besar dan kasar berbanding tali gitar elektrik (walaupun dengan gauge 10). Bila dah sehari suntuk main gitar akustik, lepas tu cuba main gitar elektrik, pastinya anda akan merasa satu pengalaman yang "agak menarik".

Built-in Ashton chromatic tuner,
powered by a pair of AA batteries.

Dengan gitar ni, aku kembali belajar asas bermain gitar... Selama ni (sejak dua tahun lepas) aku dah lompat banyak step. Daripada zero-knowledge terus main bass, kemudian lompat terus kepada powerchords gitar elektrik dan effects tanpa belajar asas gitar dengan sempurna (chords & scaling).

Biasanya ia aku mainkan secara strumming, kalau nak main secara picking agak susah sedikit (kecuali kalau anda seorang "precision picker"). Lepas ni nak kena buka balik buku asas belajar gitar hehehe...

Oh ya, nickname... ASHDOZEN, don't ask why. Tiba-tiba aku teringat gitar Nandung aku suatu ketika dulu.

_____
Ada apa: Dan kalau bukan pasal "bonus", jangan harap nak dapat benda ni waktu dekat-dekat nak raya (lagipun Mrs. Ijau bagi "lampu kuning").

13 komen:

Adi Herman said...

salam bro...masa My Music buat promosi jualan harga runtuh seminggu sebelum Gawai, aku TERbeli Ukulele jenama Ashton, kotak utk dijadikan casing pun sama mcm gitar 12-string lu tu bro....haha...tapi last2 aku letgo jugak Ukulele Ashton tu sbb aku nak beli Ukulele yg lebih best lagi hahah...Samick Ukulele..apa2pun gitar (dan ukulele) jenama Ashton kita ok jugak la & affordable...

Dr. Ben said...

ini yang eksiden beli tu ye?

JAIRO said...

aku 6 string pun belum abis main... 12 string? lama lagi la .. hehehe

Ijau D. Koceng said...

adi:
agak2 klu ukulele tu tune mcm bass EADG blh x?

dr. ben:
ha'ah ni la bendanya...

jairo:
main 12-string sama saja mcm main 6-string

deaf-angel said...

ni la ayat paling gigil dan mengerikan aku

" akhirnya aku tewas bila benda berada di depan mata "

haha

berteromber said...

ni ayat lagi jahat...kuning pun sebat

"lagipun Mrs. Ijau bagi "lampu kuning"

hahaha..

SkiD said...

"lagipun Mrs. Ijau bagi "lampu kuning"
Aik...mentang2 le Ijau..lampu kuning pun redah!!

Adi Herman said...

haha bro ijau, tuning ukulele x sama dengan bass siot...dah masok dunia lain kalo main ukulele...tuning nya pelik lagi,aku x ingat la haha...

Ijau D. Koceng said...

deaf, berteromber & skid:
dah kena warning dan diberi limit smpi 4 buah gitar shj lps ni

adi:
nnti modified la pndh2 tali susun2 jdkan standard tuning bass EADG

Anonymous said...

Lepas ni beli epiphone el-capitan la pulaks....

Kurt said...

Aik? suda mau jual ka?suda sakit jari ke?

Ijau D. Koceng said...

anon:
el-capitan? ntah, lain mcm je rasa klu beli akustik over rm500

kurt:
kalau ada yg mau beli, aku letgo jela... amacam? berminat? >:)

Kurt said...

Minat tu mmg minat tapi aku jer beli samick kat jo....bajet lari lak bln ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (83) 58 explorer (22) 7-string (10) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (26) adrian smith (15) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (83) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (131) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (15) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (294) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (27) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) borneo ugtv (2) boss (62) botb (21) bottlecapt (3) brado guitars (5) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (59) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (66) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (12) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (43) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) dgr (3) digipak (42) digitech (23) dimarzio (46) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (8) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (27) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (25) emo (210) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (127) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (182) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (50) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (16) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (21) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (28) gibson (16) gig (101) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (2) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (204) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (23) inverno (19) iron maiden (145) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (43) jamming (141) jamtank (32) jepak (9) jim dunlop (63) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (11) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (33) kawan (304) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (3) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (21) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (51) lil (34) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (89) m-50fr (24) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (384) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (333) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (56) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (13) mooer (1) motorhead (9) movie (56) mr diy (2) mrs (60) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (133) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (194) newsted (3) nightfall (9) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (92) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (27) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (310) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (38) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (8) phones (12) pic of the day (60) pick (61) pickup swap (62) pickups (143) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (3) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (7) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (4) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (3) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (74) revamp (2) rex (1) rg331m (16) rg350m (14) rg370ahmz (1) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (7) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) sdx (1) search (16) seymour duncan (35) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (52) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (3) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (60) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (35) stagg (12) star wars (15) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (127) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (4) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (11) trade (22) transformers (4) travel (125) tribute (43) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (4) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (321) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger