Rabu (31/8/2011) - Hari Raya kedua merangkap Ulangtahun Kemerdekaan Malaysia yang ke-54 (Hari Kebangsaan, Hari Merdeka). Hari ni aku bersama-sama Mrs. Ijau menghadiri majlis rumah terbuka Hari Raya keluarga Jairo (rakan sekampung), bertempat di Kampung Pimping, Membakut, seperti kebiasaan tahun-tahun sebelumnya.
Aku bukan nak cerita lebih lanjut pasal acara rumah terbuka dalam entri ni, tapi lebih menjurus kepada cerita pasal makan (food critic)... Dan lebih spesifik pasal nasi briyani power (self-proclaimed) seperti yang diiklankan dalam entri ni.
Nasi briyani power kali ni merupakan versi Hari Raya bukannya versi Bazaar Ramadhan DIY, jadi mungkin ada sedikit perbezaan rasa. Dihidangkan bersama beberapa jenis lauk-pauk dan sayur-sayuran, tapi disebabkan aku penggemar daging (meat lover, carnivore?) jadi juadah kari ayam dan rendang daging merupakan pilihan utama yang sesuai dan serasi dengan nasi briyani ni.
Fizikalnya ada nampak sedikit seperti nasi hujan panas (sebab ada yang berwarna merah, biru, hijau), tapi rasanya seakan-akan nasi minyak. Menurut info daripada Jairo, nasi briyani kali ni tak berapa sama seperti versi Bazaar Ramadhan DIY disebabkan kekurangan beberapa bahan.
Walau apapun ia tetap menyelerakan, lebih-lebih lagi dengan kari ayam dan rendang daging yang memang sedap (tapi kurang pedas). Kalau dijual dengan harga RM6.00-7.00 (harga standard nasi briyani) pun aku sanggup beli.
[Entri Mini] Selamat Ulangtahun Kemerdekaan Malaysia Ke-54
Walau apapun namanya; Ulangtahun Kemerdekaan, Hari Merdeka, Hari Kebangsaan, National Day, Independence Day (public holiday)...
Diucapkan kepada semua geng-geng bloggers, pengikut setia (followers) sama ada yang aktif mahupun pembaca senyap (silent reader) blog AADI. Dengan ucapan "pelajari dan kajilah dulu fakta-fakta sejarah negara sebelum membuat sebarang kenyataan..."
_____
Ada apa: Sambil melaras ketinggian "action" bass BC Rich Warlock untuk beraksi bersama-sama Manggas/Deathrobe esok...
0 comments
Post a Comment