King Diamond - The Puppet Master (10th Anniversary Re-Issued)


Pancingan daripada Rock At Large bersama-sama Haven pertengahan bulan Disember lepas. Bukan Master Of Puppets tapi The Puppet Master, album studio ke-11 King Diamond. Ini merupakan versi isu semula bersempena ulang tahunnya yang ke-10 (2013).


Seperti album-album KD yang lain, ini merupakan album konsep yang bercerita mengenai tok dalang boneka yang membuat boneka daripada mayat manusia, kemudian bla bla bla... Perlukah aku cerita? Hahaha~ Entah tiba-tiba aku teringat kepada Chiyo, Sasori dan Kankuro dari Tsunagakure.


Selepas House Of God, aku seperti tidak terpeduli lagi untuk mengikuti perkembangan KD, membuatkan aku terlepas beberapa album hebat - Abigail II, album ini dan Give Me Your Soul... Please.


Versi ini juga didatangkan dengan DVD bonus yang memiliki video KD menceritakan sendiri peristiwa jalan cerita dalam album ini. KD sememangnya seorang tukang karut yang ohsem. Tapi sayang, aku hanya sempat menonton DVD tersebut hanya 10-12 minit pertama. Versi YouTube disertakan di bawah.



Mendengarkan semula lagu-lagu dalam album ini aku perasan ada satu vokal yang bukan dalam julat vokal KD. Bila dibelek inlay dan rujuk Pak Wiki, rupa-rupanya ada vokal artis wanita jemputan Livia Zita.

Ada beberapa riff, lenggok muzik serta solo mengingatkan aku pada album House Of God. Secara tidak langsung beberapa deja vu yang meremangkan bulu roma mula kembali.

Cover art - slipcase vs original inlay.
Aku pernah memiliki album ini versi CDR hitam yang diperolehi daripada Aunty Campbell sekitar April 2005. Ironinya, selepas dibeli, rasanya aku hanya pernah memasangnya 2-3 kali sebelum disimpan, "hilang" dan hanya dijumpai semula beberapa bulan lepas.

Versi Campbell dan versi RAL.
Versi Campbell ini mungkin akan disimpan dalam Imago, untuk CD belasahan semasa pemanduan. Versi RAL sudahpun disalin dalam bentuk MP3 untuk halwa telinga semasa bertugas didengar menggunakan Walkman.

_____
AADI: Kembali mengumpul diskografi KD secara perlahan-lahan.

3 komen:

The Anarch said...

Bro! Gua ingat lagi album King Diamond "House of God" tu masa tahun 2001 duk ada jual kat CD RAMA Popular kat Komtar... Masa tu gua duk layan Earth Crisis jadi King Diamond ni tak pandang langsung! HAHAHAHAHAHAHAH!!!!!111
Lepas tu kan, album2 metal versi CD-R Hitam Campbell pernah dijual di Prangin Mall, kat kedai kepunyaan Zam Mandatory. Aku beli album Dimmu Borgir "Puritannical Euphoric Misanthropia" kat kedai dia pada tahun 2006. Tapi kedai dia buka sekejap je... dalam 4 bulan aja... Maklumlah tahun 2006 mana ada orang beli CD sangat.
Nice review bro!

berteromber said...

aku tak ada yang ni...sama la banyak tertinggal KD yang terkini...

Ijau D. Koceng said...

anarch - aku sempat singgah kedai tu dulu, tapi aku setia beli dengan kedai aunty alice dB music komtar, entah wujud lagi tak kedai tu

bert - pelan2 korek katalog rock at large utk king diamond dan hammerfall

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (74) 58 explorer (19) 724rocks (2) ac/dc (6) acoustic (15) adiwira (20) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (138) amplitude music (3) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (50) anniversary (73) anthrax (1) arlo (2) art200 (3) artis tempatan (126) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (2) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (58) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (268) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (24) blades (5) blaze bayley (26) blind guardian (21) blogging blues (51) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (58) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (14) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (53) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (4) ccr (1) charvel (59) children of bodom (21) ck music (54) cog (7) coke (5) coklat (4) cola (4) compilation (63) conception (1) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (34) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (39) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drums (18) dutch lady (2) dvd (71) earth hour (14) ebay (227) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (87) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (23) emo (198) energy drinks (31) entwistle (6) environment (35) epiphone (111) erectus (5) ernie ball (20) esp/ltd (156) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (45) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (12) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (30) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (11) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) ghs (22) gibson (14) gig (82) gigrig (11) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (5) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (8) guitar parts (56) guitar service (30) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (25) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (58) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (188) icb200ex (14) iced earth (9) icon (25) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (16) inverno (19) iron maiden (141) irt-pulse (4) isu semasa (238) j5 (13) jackson (32) jamming (131) jamtank (28) jepak (9) jim dunlop (57) joe satriani (14) jotb (13) joyo (19) jr (9) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (274) kazanna (1) kempen (34) kerja (72) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (87) kopi (22) korg (51) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (32) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (26) larrong (2) lawas (4) lazada (17) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (42) lil (31) limbang (5) limited edition (26) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (81) m-50fr (15) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (358) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (57) melaka (13) membakut (44) memori (318) mercyful fate (11) metallica (77) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (53) mr diy (2) mrs (59) mug (2) mukah (20) mup (110) music bliss (8) music master (41) music nomad (1) muuv (54) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (31) new album (28) new gear (181) newsted (3) nightfall (5) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (1) nonsense (76) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) nylon maiden (2) of string (18) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ovation (5) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (31) pc talk (14) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (302) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) phones (12) pic of the day (53) pick (56) pickup swap (51) pickups (124) planet waves (9) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (12) popcorn (3) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (69) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (26) recording (12) reg studio (9) restring therapy (59) revamp (2) rex (1) rg331m (4) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (11) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (12) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (26) shopee (5) sibu (6) sick puppies (6) signboard (13) silica gel (5) silvia (10) singapore (49) single/ep (5) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (54) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (27) stagg (12) star wars (13) stewmac (5) sticker (6) strap (12) street jam (2) strings (105) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (12) super album (94) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (39) tahi suci (3) takamine (5) takstar (5) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (32) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (10) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (16) top 5 (4) tour de brunei (44) trade (20) transformers (4) travel (122) tribute (40) trivium (9) tsb6 (7) tuner (31) tv (31) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (70) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (277) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (6) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (108) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger