Prime Domestic - Prima Domestika


Bagi mereka yang tidak menyedari kewujudan Prima Domestika pasti akan menyangka ia album terbaru Wings, sebab lenggok dan beratnya seakan album Menakluk Kosmos. Adakah disebabkan kebanyakkan lagu pada asalnya (pendapat aku) mungkin dicipta untuk gaya muzik Wings? Atau mungkin faktor vokal Aweera yang dibayangi gaya vokal Awie untuk lagu-lagu balad?


Tidak dinafikan vokal Aweera memang mantap, tapi selepas ini dia perlu mencari identiti vokal untuk PD dan perlu lari daripada hype Awie-copycat. Aku rasa gaya vokal raspy Mojo seperti dalam lagu Lu Baca Sendiri dan Malam Berasap patut kekal menjadi identiti Aweera dan PD.


Gabungan dua gitar hero Jo Branko dan Hillary Ang sudah cukup untuk memberi jaminan bahawa album ini pasti berbaloi. Kerja gitar kedua-dua mereka terasa selesa dan tiada rivalry dikesan, tiada riff atau solo yang berkata "aku lebih hebat". Sebaliknya kita disajikan dengan dual (bukan duel) leads dan twin-guitar harmonies yang ketara sepanjang album.

Aku tak familiar dengan kerja Ainoll dan Fauzi, tapi aku pasti dengan résumé mereka sebelum ini, sudah cukup untuk melabelkan PD ini sebagai sebuah supergroup, bab ini aku setuju dengan Berteromber. Aku amat senang untuk menghadam lagu-lagu dalam album ini yang agak progresif dan metal.


Dan aku pasti, orang yang menaip inlay album ini adalah orang yang sama menaip inlay album Menakluk Kosmos, ketara pada ejaan AKOUSTIC-nya.

Ilusi Intonasi mengingatkan aku kepada lenggok lagu (instrumental) Peace Of Mind dalam album House Of God King Diamond dan Windowpane Opeth. Ia lebih sesuai jika dijadikan lagu penutup album berbanding interlude. Tapi di mana aku pernah dengar lagu ni? Rasanya mungkin dalam album Rockestra kot?

Selain Berteromber, juga boleh singgah blog KDHR Deaf-Angel untuk ulasan lebih.

_____
AADI: #noregretnosurrender

3 komen:

The Anarch said...

Aku dah cuba layan lagu-lagu dari band ni... tapi tak boleh feel. Aneh, aku suka Search dan Wings. Tapi band ni aku tak boleh feeeeeellll!
Bro! Masa hang duk kerja kedai komputer kat Sungai Dua dulu... nama kedai dia apa? Ada lagi ka kedai tu kat Sungai Dua?

D'arsil said...

Sedingin pluto sedap

berteromber said...

muzik macam ni tak semua orang boleh hadam...aku sampai sekarang masih fail nak hadam dream theater...kecuali satu dua albumnya...haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (74) 58 explorer (20) 724rocks (2) ac/dc (6) acoustic (15) adiwira (20) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (140) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (74) anthrax (1) arlo (2) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (2) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (60) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (9) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (274) bintulu buskers (5) black friday (7) black sabbath (1) blackstar (24) blades (5) blaze bayley (26) blind guardian (21) blogging blues (52) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (58) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (53) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (4) ccr (1) charvel (59) children of bodom (21) ck music (54) cog (7) coke (5) coklat (4) cola (4) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (36) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (39) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (2) dvd (71) earth hour (14) ebay (227) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (87) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (23) emo (200) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (6) environment (35) epiphone (112) erectus (5) ernie ball (21) esp/ltd (159) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (45) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (12) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (30) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (12) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) ghs (24) gibson (15) gig (85) gigrig (11) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (5) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (9) guitar parts (58) guitar service (31) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (26) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (59) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (190) icb200ex (14) iced earth (9) icon (25) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (17) inverno (19) iron maiden (141) irt-pulse (4) isu semasa (238) j5 (13) jackson (32) jamming (132) jamtank (29) jepak (9) jim dunlop (58) joe satriani (14) jotb (13) joyo (19) jr (9) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (280) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (88) kopi (24) korg (51) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (32) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (26) larrong (2) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (42) lil (31) limbang (5) limited edition (28) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (82) m-50fr (17) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (361) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (57) melaka (13) membakut (44) memori (319) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (53) mr diy (2) mrs (59) mug (2) mukah (20) mup (115) music bliss (8) music master (41) music nomad (1) muuv (55) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (33) new album (28) new gear (183) newsted (3) nightfall (5) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (1) nonsense (81) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) nylon maiden (2) of string (18) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (35) osg2012 (4) ovation (5) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (31) pc talk (14) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (302) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (2) phones (12) pic of the day (56) pick (58) pickup swap (52) pickups (126) planet waves (9) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (12) popcorn (3) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (69) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (26) recording (12) reg studio (11) restring therapy (61) revamp (2) rex (1) rg331m (4) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (12) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (28) shopee (7) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (6) silvia (10) singapore (49) single/ep (7) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (54) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (27) stagg (12) star wars (13) stewmac (5) sticker (6) strap (12) street jam (2) strings (110) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (12) super album (94) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (3) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (41) tahi suci (4) takamine (5) takstar (5) tamil (11) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (33) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (33) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (12) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (17) top 5 (4) tour de brunei (44) trade (20) transformers (4) travel (122) tribute (40) trivium (11) tsb6 (7) tuner (31) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (70) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (285) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (6) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (2) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (108) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger