Bass Talk: Orange Crush Pix 50BXT Bass Amp


Setelah beberapa minggu berperap di rumah dan dimainkan dengan volume yang minimum, akhirnya Sabtu lepas (11/12/2010) aku dapat "pandu-uji" oren empat segi aku ni seperti biasa di Hepi ;) makeshift studio pada tahap volume 50%. Bila dah "pandu uji" baru boleh buat review kan?

Emblem Orange yang agak old-school.

"The ultimate combo practice amp, perfect for rehearsal or smaller gigs. The Orange Crush PiX combo combines portability with solid Orange construction and durability."

- hype dari DV247.com

Spesifikasi

  • Power: 50 Watts
  • Channel configuration: Clean thru overdrive
  • Speaker: 12" Orange design
  • Clean channel controls: GAIN and VOLUME
  • EQ: 3-band EQ LOW, MID, HIGH
  • Headphone output
  • Line output
  • Speaker output
  • AUX MP3 CD player input
  • Built-in guitar tuner
  • Weight: 18 kg
  • Dimensions : 42 x 48 x 27 cm
  • Serial number: F100410150
  • Made in: PRC
  • Price paid: RM7xx + RM8x (normal parcel post)

Bundled stuff - Power cable, manual, six units of thin picks (four Planet Waves, two Epiphone), business card Dead Eye Guitars (DEG), resit dan free gift. Seperti biasa, kalau aku beli barang daripada DEG pastinya akan dapat free gift. Kali ni dapat Planet Waves ergonomic peg winder. Aik? Aku dah beli benda ni sekali waktu beli Kelly Kelly dulu. Nanti-nanti aku nak jual kat Grune Katze Corner.

No-nonsense bass amp without any effects, just volume, EQ and gain knobs.

Terdapat dua input; (1) bass input dan (2) CD/MP3 input. Tiga output; (1) HEADPHONE - untuk headphone la apa lagi? (2) SPEAKER - external speaker, tapi tidak dinyatakan dalam manual spesifikasi dan impedence external speaker yang boleh digunakan (3) LINE OUT - unbalanced signal, untuk disambung uplink pada input speaker lain, mixer atau PA system.

Orange amps trademark, hieroglyphic symbols.
With built-in tuner, a bonus added feature for this amp.

Neat closed type backpanel.

Okela asyik cerita pasal spesifikasi saja, bagaimana dengan bunyi? Buat pertama kali aku dapat pulas full-blast tombol PHAT II pada Black Ice aku tanpa rasa ragu-ragu, dan amp ni memang dapat menampung bunyi low-end tanpa sebarang bunyi yang meragukan pada speakernya.

Dengan volume level 50% memang cukup untuk menandingi bunyi drums. Jadi 50 watt memang cukup kuat untuk sessi jamming yang akan datang. Dan disebabkan amp ni khas untuk bass, ia akan mengeluarkan bunyi low-end yang agak dalam dan kurang nyaring sekiranya digunakan untuk gitar. Dalam kata lain, tidak sesuai untuk gitar (kecuali terpaksa).

"Voice of the world London England" - yup, tapi made in PRC.

Pedal/stompbox untuk bass yang aku ada (B2, BOD100, BDI21, BLE100, Blogger) semuanya aku dah cuba dengan amp ni. Ternyata pedal BLE100 yang sebelum ni aku tak pernah cuba, amat berguna dalam rantaian efek bass.

Tapi bagi aku, rantaian efek yang ringkas sudah memadai untuk amp ni, tak perlu konfigurasi yang kompleks. Gabungan limiter dan overdrive sudah memadai.

Grill depan yang boleh dibuka dengan senang, sebab ia hanya menggunakan velcro. Di dalamnya terdapat 12" Orange design driver (speaker). Kalau nak tengok isi perut amp ni boleh baca entri ni. Biasanya cuma gitar saja yang aku bagi nickname, tapi disebabkan benda ni dah selalu aku gelar oren empat segi, kira aku bagi nickname OREN sajalah.

Kelebihan:

  1. Agak berbaloi untuk harga per wattage, berbanding jenama-jenama lain.
  2. Cool orange (orange in colour, not it's brand, pun intended), walaupun aku minat warna hijau, tapi warna oren ni nampak ceria.
  3. No built-in effects. Mungkin ada yang akan kata ia sebagai kelemahan, tapi bagi aku, amp bass yang ringkas adalah lebih bagus.

Kelemahan:

  1. Tidak mempunyai manual yang lengkap. Hanya sekeping kertas yang menunjukkan spesifikasi sahaja, manakala fungsi-fungsi tombol (knobs) dan input/output tidak dijelaskan.
  2. Cheap packaging. Hanya kotak dan sedikit polystyrene, tidak sesuai untuk sistem logistik yang agak kasar.
  3. Faulty upon arrival. Belum apa-apa dah rosak, nasib baik rosaknya tak teruk.

For more info, please visit official website for Orange Crush Pix 50BXT.

_____
Ada apa: Sejak Sabtu lepas entri ni dalam bentuk draft.

2 komen:

Anonymous said...

Amp ni ko bole panggey dia obes (Orange+Bass)

Ijau D. Koceng said...

klu "obes" tu tuannya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (79) 58 explorer (22) 7-string (3) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (130) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (286) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (62) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (2) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (58) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (64) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (42) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (22) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (2) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (208) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (123) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (173) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (97) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (200) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (298) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (20) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (50) lil (32) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (87) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (12) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (129) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (86) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (309) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (61) pickups (139) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (73) revamp (2) rex (1) rg331m (13) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (58) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (33) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (124) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (312) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger