Micro Tangerine


Khamis 23/6/2011 - Hari pertama aku bekerja setelah bercuti (jadi raja) hampir tiga minggu. Pagi-pagi lagi akak kerani dah bagi aku bungkusan poslaju yang katanya sampai beberapa hari yang lepas.

Bungkusan poslaju daripada Calvin Chuah of Dead Eye Guitars (DEG) berlabel sebagai "alat muzik". Minggu lepas tauke DEG ada tanya alamat aku di Sabah sebab nak hantar sesuatu, tapi aku suruh hantar ke alamat (pejabat) aku di Bintulu memandangkan aku akan kembali ke Bintulu beberapa hari selepas itu.

Oke, apa isinya?

Orange Micro Crush Pix guitar amplifier.

Pada mulanya bila tauke DEG tanya alamat aku di Sabah, aku ingatkan dia cuma nak pos kad tahniah atau hadiah kecil-kecilan berkaitan gitar (guitar strap, strings, picks, etc). Aku tak sangka pula dia akan bagi amp ni sebagai hadiah kahwin aku.

Mungkin ia sebagai tanda penghargaan sebab aku antara returning/regular customer DEG (regular customer = buying guitar on REGULAR basis) tak lupa juga memperkenalkan beberapa orang rakan kepada DEG. Successful transactions with DEG (so far): guitars/basses - 8, amp - 1, bags/cases - 5, stompbox - 1, accessories - uncounted, friends introduced - 6.

Amplifier, manual, strap button, and "customised" DEG business card.

More info please visit Orange official website. Masa untuk ulasan kecil-kecilan...

Spesifikasi

  • Power: 3 Watts
  • Channel configuration: Clean, overdrive
  • Speaker: 4" Orange design (8 ohm)
  • Controls: VOLUME, TONE, OVERDRIVE switch, POWER switch, TUNER switch
  • Built-in guitar tuner
  • Headphone output
  • DC9V-12V power input
  • Weight: 0.85 kg
  • Dimensions : 14.9 x 8 x 14.5 cm
  • Serial number: 03137-1110
  • Made in: PRC
  • Price paid: FOC - as a wedding gift from DEG \m/

Guitar INPUT, TONE and VOLUME knobs, POWER switch
and (bonus added) built-in guitar TUNER.

Bunyi? Untuk clean channel amp ini agak sesuai jika dimain menggunakan gitar yang mempunyai pickup jenis classic/medium-output (strat, Les Paul). Jika menggunakan gitar jenis high-output (those Metal-oriented guitars) bunyi pada clean channel agak kering dan "overdriven", kena pandai bermain-main dengan tombol VOLUME pada gitar untuk mendapatkan output yang optimum (bukan maksimum).

Backpanel.

Untuk dirty channel (OVERDRIVE), bunyinya agak crunchy, vintage British sound. Amat sesuai untuk Rock & Roll, Blues, Country, Hard Rock dan yang sewaktu dengannya, kalau main Metal memang tak sesuai. Bunyinya juga agak nyaring untuk amp sekecil ni, mungkin disebabkan badannya diperbuat daripada kayu dan bukannya sintetik.

Ruang bateri 9V tersembunyi di bahagian bawah amp.

Tapi jangan mengharapkan bunyi yang luar biasa dengan amp ni, boleh dikatakan ia hanyalah sebuah amp untuk suka-suka (collector's item), namun begitu ia begitu mudah-alih (mobile) dan sesuai untuk travelling guitarist. Lepas ni tak payah aku bawa Micro-Cube kalau balik kampung.

Vandalisme yang terlampau! :)

Kelebihan:

  1. Orange!
  2. Mudah-alih (mobile).
  3. Comel.
  4. Onboard guitar tuner.
  5. Menggunakan sebiji bateri 9V, tidak seperti Micro-Cube yang agak leceh menggunakan enam biji bateri AA (6 x 1.5V = 9V). Optional DC 9V-12V power input, adapter not included.

Kelemahan:

  1. Cuma ada efek OVERDRIVE sahaja.
  2. Hanya sesuai dimainkan dengan gitar yang mempunyai pickup classic/medium-output pada clean channel. Untuk gitar-gitar yang jenis high-output, terpaksa kurangkan output dengan bermain-main tombol VOLUME pada gitar.
  3. Adapter not included.

Dah ada Oren besar (CR50BXT), yang ni pula aku gelar OREN KECIK. Terima kasih sekali lagi kepada tauke DEG, tunggu lepas "pantang" baru kita boleh sambung urusan yang terbengkalai.

Rupanya harini (7/7/2011) genap sebulan aku "berubah status"...

_____
Ada apa: Lepas ni Terror Bass pula, hahaha!

2 komen:

deaf-angel said...

ko bilang ni calvin chuah, kalo ada benda nak kasi free gift, kasi kat aku jugak haha.

Ijau D. Koceng said...

tunggu dia komen hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (20) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (23) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (281) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (25) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (60) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (61) children of bodom (21) ck music (55) cog (7) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (38) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (25) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (205) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (120) erectus (5) ernie ball (22) esp/ltd (166) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (2) ghs (25) gibson (16) gig (91) gigrig (12) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (6) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (10) guitar parts (66) guitar service (32) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (196) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (19) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (4) isolated gig (3) isu semasa (243) j5 (13) jackson (37) jamming (138) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (60) joe satriani (14) jotb (13) joyo (20) jr (10) js music (3) js32 king v (4) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (290) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (4) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (47) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (84) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (373) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (327) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (121) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (188) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (3) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (306) pedaltrain (13) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (60) pickups (136) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (67) revamp (2) rex (1) rg331m (9) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (31) shopee (10) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (6) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (55) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (116) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (3) sv guitars (3) swee lee (4) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (44) tahi suci (6) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (302) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (111) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger