Teslarised Korawk's Hybrid!


Projek memasang pikap Tesla Plasma-2 dan "servis" gitar hibrid si Korawk malam tadi berjalan lancar. Masa yang diambil adalah standard dua jam, jangkamasa yang sama waktu pasang Tesla Plasma-1/VR-1/VR-Extreme pada Mirage aku dulu (amatur lah katakan).

Mungkin kalau aku ada kelengkapan yang cukup dan meja (workbench) yang khas macam Yustech, mungkin kerja-kerja macam ni boleh dipercepatkan lagi.

Siapalah yang pasang pikap ni dulu?

Walaupun berlabel "SAMICK" pada bahagian atas pikap asal, tapi di bahagian bawahnya berlabel "SAMSHIN". Kalau tak silap Samshin ni nama kilang yang membuat pikap Tesla, maknanya gitar hibrid ni dah pun guna Tesla hehehe...

Wiring yang boleh dikira oke, senang nak paham. Aku cuma ikut wiring asal ni sebab semuanya masih berfungsi dengan baik, malas nak overhaul keluarkan semua pots.

Kalau suis jenis macam ni memang tak sesuai untuk gitar jenis Les Paul (atau singlecut lain yang mempunyai suis di lokasi yang sama) sebab ia tak tegap seperti suis jenis yang satu lagi. Pengguna gitar Les Paul pastinya tau macam mana "ganas"nya kita menggunakan suis pikap.

Yang pasti gitar ni memang kotor (macam mana kau jaga gitar ni bro?), ada sisa-sisa residu manusia melekat pada fretboard, tak kurang juga dengan debu-debu liar pada headstock, celah pikap dan bridge.

Korawk, siapa yang restring gitar ni dulu?

Aku memang agak cerewet kalau tengok gitar yang kotor. Dalam kesempatan yang ada, habis segala debu-debu liar aku berus, fretboard kotor tu aku cuci dan lembabkan dengan lemon oil, body aku polish bagi berkilat - don't worry bro, this one is on the house :)

Hasil kerja malam tadi, memang ngam dengan tema Les Paul Custom (copy) dengan pikap dan TOM bridge + stoptail berwarna emas. Korawk, aku rasa kau tak pernah tengok gitar hibrid kau ni berkilat macam gambar di atas kan?

Juga dipasang dengan tali Ernie Ball Super Slinky (9-42) baru, menggantikan tali lama yang memang dah lama overdue karatnya. Oh ya, suis pun dah ganti dengan suis ProLine yang aku order dari NoobAxe beberapa hari lepas.

Cuma yang agak mengecewakan, walaupun bungkusan Ernie Ball ni memang kedap udara, tapi tali E dan B terdapat banyak tompok karat, lebih banyak kalau berbanding tompok karat pada tali Rotosound yang aku pasang pada Mirage minggu lepas.

25.5"?

Ya memang betul, disebabkan ia menggunakan neck/head superstrat Malibu, secara otomatiknya gitar ni berskala 25.5" dan bukannya 24.75" seperti gitar-gitar singlecut yang lain. Hibrid, memang hibrid...

Seperti yang aku katakan tadi, projek ni berlangsung dalam dua jam (termasuk proses cuci-cuci Malaysia) tanpa sebarang kesilapan pematerian dan pengulangan. Okela, sementara menunggu tuannya mengambil gitar ni pada hari Isnin kelak, beberapa hari ni aku gunakan gitar hibrid ni untuk praktis persediaan sessi jamming Metuk Ulau Projekt yang akan datang, sambil menguji apa yang menarik pasal tali Ernie Ball ni.

[Entri Mini] Maulidur-Rasul 1433H

[Added @ 1100 hrs] Selamat menyambut Maulidur-Rasul 1433H, entri mini ni pun baru aku tambah lepas balik dari berarak di Esplaned Bintulu pagi tadi.

Imej Wikipedia.

Entri pasal majlis sambutan Maulidur-Rasul peringkat Bahagian Bintulu akan aku buat dalam entri berasingan. Sallallahu ala Muhammad, sallallahu alaihi wasallam...

_____
Ada apa: Korawk, jangan lupa McDonald's double spicy Chicken McDeluxe!

7 komen:

Adi Herman said...

dalam diam, kau dah teslarised gitar cort si korawk...sayangnya aku dah xda gitar karan lagi la...tunggu aku beli yg baru la...insyaAllah tu pun kalo ada rezeki lebih...

Ijau D. Koceng said...

samick malibu hybrid, bkn cort...

mazlan ahmad said...

tali ernie ball mmg cepat karat...sbb tu sy suka pakai d'addario...tahan lama sikit...

JAIRO said...

aku lega pasal ada lagi org lebih malas dari aku kalau bab bersihkan gitar ni hahahahahahahaha baik ko prektis selalu jadi guitar tech ni mana tau boleh jadi macam brader yus.. nah kalau ko balik kampung terus ku antar semua gitar ku aya mu.... mun si kurak blanja baga mekdi aku blanja kawu jas baga... hahahahahaha amacam??

btw aku guna string ernie ball yang ada coat.. hehehe so kurang / tiada karat hehehehehehe

Ijau D. Koceng said...

mazlan:
lately, aku dgr byk komen2 negatif pasal ernieball ni, stakat ni aku suka guna GHS dan martin/darco

jiaro:
boleh... klu ko blh sediakan brg2 kelengkapan (pikap, pots, caps, solder, dll) sbb di kmpg aku cuma ada screwdriver & allenkeys saja

Korawk said...

secara total aku memang puas hati dengan servis ini kali! aiya...sorry potato curly tu anak buah aku 'pau' semasa dalam kereta haha, ini macam 6 bulan sekali aku hantar gitar mau cek sama bro Ijau (macam appoinment dengan dentist la pulak!) overall sound Tesla memang kaw2,memang betul review sebelum ini ianya memang untuk sound Rock/hardrock, dan bila body gitar dah berkilat rasa sayang pulak bila melihat ini Hybrid punya gitar..perlu dapatkan hardcase satu kalo ini macam. next project, Jackson!

Adi Herman said...

sori bro atas kekhilafan sebelum ni hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (78) 58 explorer (20) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (23) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (146) amplitude music (3) amplug (4) andy james (3) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (128) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (62) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (281) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (25) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (57) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (60) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (57) bumi putra rockers (3) bundaberg (14) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (61) children of bodom (21) ck music (55) cog (7) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (10) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (38) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (21) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (71) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (25) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (205) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (120) erectus (5) ernie ball (22) esp/ltd (166) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (14) family (48) fear factory (3) fender (16) filler entry (48) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (2) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (14) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (14) gax010ltd (9) geeksup (2) ghs (25) gibson (16) gig (91) gigrig (12) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (6) green tea (17) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (10) guitar parts (66) guitar service (32) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (28) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (196) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (67) imitation (3) in flames (4) instagram (19) inverno (19) iron maiden (143) irt-pulse (4) isolated gig (3) isu semasa (243) j5 (13) jackson (37) jamming (138) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (60) joe satriani (14) jotb (13) joyo (20) jr (10) js music (3) js32 king v (4) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (290) kazanna (1) kempen (34) kerja (73) kerly (2) kesihatan (40) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (24) kkdn (6) koleksi (299) konsert (90) kopi (27) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (33) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (3) laney (27) larrong (4) lawas (4) lazada (18) lefthanded (5) lemon tea (12) letgo (47) lil (32) limbang (7) limited edition (32) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (84) m-50fr (21) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (373) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (2) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (58) melaka (13) membakut (44) memori (327) mercyful fate (11) metallica (78) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (11) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (121) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (36) new album (28) new gear (188) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (8) nogas (3) nonsense (84) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (19) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (34) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (306) pedaltrain (13) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (60) pickups (136) planet waves (12) playstation (10) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (5) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (46) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (67) revamp (2) rex (1) rg331m (9) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (31) shopee (10) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (6) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (7) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (55) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (1) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (31) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (16) street jam (2) strings (116) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (3) sv guitars (3) swee lee (4) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (44) tahi suci (6) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (13) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (4) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (302) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (4) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (111) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger