Let-Go: Zoom G1N Guitar Effects Pedal


Rabu (29/9/2010) - Seperti yang aku cerita dalam entri yang lepas, Zoom G1N ni sebenarnya diorder oleh seorang kawan di Bintulu ni. Baru kejap tadi ia dituntut oleh tuannya setelah hampir empat minggu dalam simpananku, jadi adakah ia dikira sebagai let-go jugak?

Tapi disebabkab waktu order dulu guna duit aku, maknanya bila dah dituntut pasti akan ada dana-dana baru, hehehe... Should I go for another multi-effects pedal or single stompbox? Nak order G1u atau G2Nu pun kena sabar sikit, sebab nak tunggu CK Music Year End Sale.

_____
Ada apa: GASsing benda lain lah pulak...

Iron Maiden - The Final Frontier (Mission Edition)


[2010 Tribute to Iron Maiden viral entry #18]

Bungkusan poslaju ni aku terima Isnin lepas (27/9/2010), sebenarnya dah sampai hari Sabtu, tapi malas aku nak ambil kat pejabat pos (Sabtu hari untuk berhibernasi), biar diorang hantar pi opis aku.

Oke, masih lagi dalam mood The Final Frontier. Kali ni dengan versi yang agak ntah limited ke tak, iaitu versi dalam tin - Mission Edition (tapi taklah sampai tahap rare macam versi pressing Greece).

Versi ni aku beli daripada seorang gitaris kugiran bawah tanah tersohor di Sabah yang katanya terpaksa dijual atas sebab-sebab kewangan. Dengan harga yang agak premium jugaklah, tapi masih lagi dalam julat purata harga kat eBay. Since it was a collector's item, so wtf?

Deaf_Angel dan Wanwarlock dah ada buat ulasan pasal versi Mission Edition ni kat blog diorang. Jadi rasanya tak payahlah aku nak cerita banyak pasal versi ni memandangkan seal masih belum aku buka.

Still sealed, walaupun ada kemek sikit, postage effect.

Tracklist kat belakang jenis sticker lekat kat tin. Btw, versi Mission Edition aku ni merupakan US Pressing, amat ketara dengan adanya logo FBI Anti-Piracy Warning.

(P)(C) 2010 Iron Maiden LLC under exclusive license to Universal Music Enterprises, a division of UMG Recordings, Inc. Manufactured and distributed in the USA by Sony Music Entertainment. Aik? Lesen dapat kat Universal Music, dicetak dan diedarkan oleh Sony Music pulak? Kalau Malaysian press pulak lesen dapat kat EMI, tapi dicetak, diedar dan dipasarkan oleh Warner Music... Global sungguh!

US pressing Mission Edition version vs Malaysian pressing normal version.

Sampai sekarang aku masih belum sampai hati nak membukanya. Aku rasa biarlah ia dalam keadaan sealed buat masa ni (buat perhiasan), memandangkan aku pun dah ada versi normal yang sekarang melepak kat Imago aku untuk santapan minda ketika memandu pergi dan balik kerja.

Up the Irons! Or in this case, Up the Tins! \m/

_____
Ada apa: Tengah berlatih vokal lagu Coming Home...

Balik Rumah


[2010 Tribute to Iron Maiden viral entry #17]

[Filler entry] Browsing YouTube terjumpa video ni, Iron Maiden - Coming Home (cover). Lagu rasmi "balik kampung cuti raya" di kalangan geng-geng bloggers.

E'eh? Tadaklah susah sangat lagu ni kan? Kecuali part solo yang memang aku surrender (mamat dalam video ni pun cuma dapat cover solo Smith, tapi surrender bluesy part solo Murray).

Rasa-rasa kalau cover bassline lagu ni aku boleh tarik vokal sekali kot? Sekurang-kurangnya vokal lagu The Trooper lagi mencabar dari lagu ni... Harap-harap Azroy Hammett dan Bob Kandar tau lagu ni.

_____
Ada apa: Lama dah tak jamming since Bob Kandar berstatus bapa.

Ada Sesuatu Dari yNot Studio (Part 4)


Rabu 22/9/2010 - Ya, ada lagi sesuatu dari yNot Studio yang aku order Isnin lepas. The best thing about dealing with Engbok, I just browse his MMO online store, sms him for best price and stuff availability, pay (via bank-in of account transfer) and within 24-48 hours you'll receive the item.

Beberapa bulan lepas aku ada merapu GASsing about USB guitar interface, setelah berpikir panjang aku pun mengambil keputusan untuk memilih Behringer USB Guitar Link UCG102 disebabkan harganya yang ekonomi (merely below RM250), cukuplah untuk n00bish bedroom axeman macam aku ni. Nanti dah rasa terer baru beli yang advance.

Simple packaging.

USB interface (sebesar modem 3G Celcom/Huawei lama), manual setebal satu inci, dua CD software EnergyXT2 (recording software) dan Guitar Combo (combo amp modelling software). Sayangnya software Guitar Rig tidak disertakan dalam pakej UCG102 ni.

Cool blue LED, untuk output aku guna Sony MDR-XD100 headphone.

Software Guitar Combo mempunyai tiga jenis virtual combo amp modelling iaitu Twang Combo (Fender type), Plexi Combo (Marshall type) dan AC Box Combo (VOX type). Ketiga-tiga merupakan demo version, untuk versi penuh (full version) kita cuma boleh aktifkan satu daripada tiga combo amp sahaja dengan nombor siri yang terdapat pada slipcase CD.

For sure I'll go for Marshall I mean Plexi Combo, sebab ia mempunyai distortion yang agak kasar dan berat sesuai untuk main Metal. Dua combo yang tidak diaktifkan masih lagi boleh digunakan dalam versi demo, cuma ia akan auto-close selepas 30 minit.

How's the performance, sound and ease-of-use? Nanti ada masa aku buat entri lain pasal UCG102 ni, sebab aku belum habis lagi explore software Guitar Combo. Software EnergyXT2 pun aku tak install lagi, sebab aku bukan nak buat recording pun hehehe...

_____
Ada apa: Guna bass pun boleh, cuma tadak setting yang khas untuk bass.

Antara Bentara, EVP, SMF dan Metuk Ulau


Entri khas buat Abang Ben :)

Khamis lepas (23/9/2010) aku berpeluang memperolehi beberapa stuff underground antaranya demo CD-R Bentara - Master Jedi (RM3) dan dua sticker promo (RM5 per piece) Sarawakian distro iaitu Eastern Voice Production (EVP) dan Sarawak Metal Force (SMF).

Diperolehi dari local Bintulu distro Metuk Ulau Underground Voices, distro yang sama tempat aku beli Manggas/Maar split CD Sabah Underground Militia. Credits to Adi Herman sebab stokkan stuff ni untuk aku.

Aku dapat Master Jedi copy #091/150 versi hitam putih (bukan merah).
Cuma aku hairan, awat tracklist kat belakang bermula dengan nombor 4?

Kedua-dua sticker merupakan jenis waterproof. Tapi aku rasa sticker SMF lagi menarik kalau dilekat kat belakang Imago aku, sekurang-kurangnya nanti kalau geng SMF lain nampak sticker ni, ada jugak sikit-sikit terasa camaraderie on the road. Design sticker EVP nampak macam "semak" sangat dengan URL dan emel.

Oh ya, nak aku review jugak ke Master Jedi ni? Hehehe...

_____
Ada apa: Gambar cover Master Jedi tu muka sapa?

Antara Strap Button, Skru dan Abominations


Menalah ni sebenarnya aku kerjakan waktu cuti raya kat kampung minggu lepas (sebelum Dean MLVZ lightweight case aku let-go). Simple tweaking, maintenance or what ever you wanna call it. Menukar skru pada neck/body joint sekaligus merangkap skru strap button Abominations aku. Skru lain tak kacau...

Sebenarnya skru asal (kiri sekali) bukannya saiz yang sesuai (dari segi kepanjangan) untuk dipasang dengan strap button. Tanpa strap button, skru asal ni memang betul-betul tebenam kat kayu maple (neck) Abominations aku seperti tiga skru yang lain.

Tapi bila dipasang dengan strap button ia terbenam dalam 3/4 sahaja, jadi terasa neck/body joint seolah-olah longgar dan terdapat celah-celah (gap) yang kurang menyenangkan kat tanggam neck/body joint tadi (if you're into guitars, you know what I mean).

Skru asal (kiri sekali) dan lima skru gantian lain (extra-long) yang aku beli kat hardware store di Pekan Membakut (15-20 sen per skru). Skru yang bawah sekali merupakan skru yang paling sesuai dari segi diameter dan benang skru.

Mungkin ada yang tertanya-tanya, apa guna Vaseline tu? Sebenarnya ia digunakan sebagai gris pelincir supaya benang skru lancar masuk terbenam tanpa menjejaskan alur skru yang telah sedia ada pada kayu mahogany (body) dan maple (neck) Abominations aku. Tips diperolehi dari blog thE guitaR addicT! But instead of Vaseline, Bro Sub was using candle wax.

Neck/body joint Abominations aku terasa lebih tegap daripada biasa tanpa celah-celah (gap) yang kurang menyenangkan. Kalau skru yang warna hitam kat atas tadi sesuai, kan lagi bagus nampak seragam.

Sebenarnya aku lebih suka neck/body joint tanpa neck-plate macam AANJ (all access neck joint) RG series Ibanez. Pada pendapat aku, neck-plate ni sebenarnya menutup kecacatan pada area neck/body joint tu. Neck-plate kat ex-Les Pirate aku dulu lagilah bahaya sebab bucunya agak tajam.

_____
Ada apa: Vaseline tu boleh guna untuk apa lagi ye?

Iron Maiden - The Final Frontier


[2010 Tribute to Iron Maiden viral entry #16]

Entri ni bukanlah filler entry dan jugak bukannya entri ulasan CD, tapi saja nak berkongsi pengalaman The Final Frontier di kalangan peminat-peminat Iron Maiden yang lain. Seperti biasa aku lebih enjoy dengar audio CD waktu memandu, sebab waktu ni je aku dapat menikmati muzik yang terkandung dalam audio CD, kalau kat rumah aku pasang versi mp3 je.

CD The Final Frontier ni aku beli kat Goblinz, KK Plaza (sanggup meredah traffic jam) sehari sebelum Hari Raya. Selain CD, aku jugak beli patch Dean Guitars (untuk ditampal kat GC-V bag menggantikan logo ESP) dan tiga rock badges - Rusty Blade RR, Nirvana Bleach dan Eddie versi ARDO.

(P)(C) 2010 Iron Maiden LLP under exclusive license to EMI Records Ltd. Versi yang aku beli ni merupakan Malaysian press - Manufactured, marketed and distributed in Malaysia under exclusive license to Warner Music (Malaysia) Sdn. Bhd.

Seperti yang aku nyatakan dalam entri yang lepas, kalau nak baca review, boleh pi ronda-ronda reviews otai-otai kita ni:

"We come in peace" (alien pose cliché) - satu-satunya gambar band mates dalam inlay album ni, tak seperti album-album sebelumnya, dalam album ni cuma tunjuk silhouettes je dan pastinya peminat tegar Maiden dah tau who's who...

Dan usaha aku menahan diri untuk tidak menyedut mp3 dan mendengar album ni sebelum memiliki audio CD memang berbaloi. Mengikut pengalaman aku sewaktu album AMOLAD dulu, audio CD yang dibeli jarang dipasang sebab sudah ada versi mp3 yang disedut beberapa bulan sebelumnya. Jadi, nikmat mendengar audio CD dah hilang dikacau oleh mp3. Dua lagu yang menarik perhatian aku dalam album ni ialah Coming Home dan When The Wild Wind Blows.

_____

Coming Home - Seperti yang diulas dalam krenmaut, lagu ni memang emosional sungguh. Tapi bila aku dengar berkali-kali terasa macam bukan lagu Iron Maiden (kecuali part solo Murray dan Smith), ia seolah-olah sebuah lagu dari album solo Abang Bruce, sebab bunyi trademark "ketung-ketung" bass Steve Harris dalam lagu ni macam tak berapa ketara, bunyi bass memang soft.

Dan part solo, memang tidak dapat dinafikan solo pertama merupakan solo Dave Murray, sebab trademark lenggok bunyi ala-ala Blues with addition a bit of chorus effect (or phaser?). Kemudian disahut dengan solo Metal trademark Smith yang agak kasar dan bingit (San Dimas la kot?).

When The Wild Wind Blows - Aku mula terbayang macam mana kalau diorang buat video clip untuk lagu ni (atau dah ada ke?). Bila masuk part sebelum line "He sees the picture on the wall, it's falling down, upside down..." aku terbayang macam ending filem Terminator 3: Rise Of The Machines, waktu semua nuke silo melancarkan semua nuke ICBM randomly. Kemudian waktu solo aku dapat bayangkan Maiden axemen sedang "menggoreng" dalam suasana nuclear holocaust with mushroom clouds, wild wind (duh) and fallout effects... Fuh, what a sight! Selalu kalau aku dengar lagu ni waktu memandu, lepas habis satu round 10:59 mesti aku akan replay lagi sekali, kes tak puas hati hahaha...

Dah la... Tak reti aku nak ulas panjang-panjang. Dan bagi peminat-peminat Iron Maiden yang lain, sila dapatkan media (kaset, CD, LP) yang original. Kata peminat tegar, tapi kalau cuma ada versi mp3 apa kelas?

Up the Irons! \m/

_____
Ada apa: Mission Edition coming soon...

Guitar Talk: Buku Belajar Gitar


Ada banyak buku belajar gitar dijual di luar sana, ada yang bagus ada yang "memeningkan". Macam aku yang tadak mentor nak mengajar aku main gitar - CD/DVD, Youtube, Internet dan buku sajalah tempat belajar main gitar... Bila pandai sikit-sikit mulalah ajak Bob Kandar dan Azroy Hammett pi jamming, mempraktikkan benda yang baru dipelajari.

Minggu lepas, hari yang sama aku tengok muvi Resident Evil: Afterlife, waktu ronda-ronda Suria Sabah terjumpa sebuah kedai buku, aku lupa nama kedai tapi memang nama terkenal la (bukan Popular). Sempat ronda kategori buku hobi dan muzik, terjumpa banyak buku belajar gitar.

Dua buku yang aku snap gambarnya kat atas tu antara buku yang aku rasa bagus, banyak gambarajah berwarna dan jelas, ring binded, kalau tak silap siap ada CD/VCD kat bahagian belakang dan dengan harga yang aku kira berpatutan (dalam RM50+). Aku dah pegang-penang buku ni nak beli...

In the end, tak jadi beli... Sebab kat ruangan appendix "Guitar buying guide" dia suruh aku beli gitar Fender Stratocaster, Telecaster atau Gibson Les Paul, kalau buku belajar bass pulak dia suruh beli bass Rickenbacker... Nak mampos! Aku cuma ada Ibanez dan Dean saja, maknanya tak bolehlah beli buku ni? Hahaha!

_____
Ada apa: Apa punya alasan daaa?~ Kalau tadak duit, cakap je tadak duit...

PC Talk: Non-Halal Spam


[Filler entry] Semalam tadak kerja saja-saja browse spam folder dalam emel aku, ada satu spam emel daripada "Facebook" yang menarik perhatian aku...

"You haven't been back to Facebook recently..." ayat pertama ni dah nampak sangat penipu, aku yang jenis online 10-20 jam sehari memang tak pernah miss online (kecuali waktu Kursus Kenegaraan tahun lepas). Hari-hari buka emel, Facebook, Blogger, eBay, Metalterus, Bitcomet, browse website kegitaran dan kadang-kadang layan porno. Dan semenjak aku join Facebook since 2008 aku tak pernah tak login Facebook bila online.

Dan yang paling obvious sangat, setiap hyperlink dalam gambar kat atas tadi semuanya menuju ke acpharmacy.info (aku tak buat hyperlink) ini adalah teknik terbaru spam jual ubat - those viagra and stuff like that. Bagi kita yang jenis celik IT memang tak kisah sangat benda ni dan biasanya kita akan ignore benda-benda dalam spam folder (trash or junk folder in certain email). Tapi aku kesian kepada mereka yang buta IT baru berjinak-jinak dengan dunia siber ni (lebih-lebih lagi dengan kempen jalur-lebar yang ada sekarang), golongan beginilah yang selalu tertipu.

_____

Jadi, ada apa dengan spam? Aku rasa spam ni hukumnya haram tak halal. Tak caya? Cuba tengok gambar kat bawah ni...

Gambar hiasan - Spam was non-halal!

Hehehe... Just another filler entry ;)

_____
Ada apa: Tapi kalau dah tak halal, haram lah kan?

Ada Apa Dengan Kabel? (Part 2)


Isnin 20/9/2010 - Hari ni hari pertama bekerja setelah bercuti raya selama 10 hari. Hari ni jugak aku menerima tiga bungkus barangan eBay, dua daripadanya merupakan CD dari UK iaitu The Man Who Would Not Die dan Somewhere Back In Time, nanti akan ada entrinya tersendiri. Dan satu bungkusan dari China (or Hong Kong?).

Ia berisi USB to MIDI interface cable atau aku ringkaskan menjadi kabel USB/MIDI sahaja. Kabel ni sebenarnya memang murah nak mampus, cuma AU$1.00 sahaja (RM2.94!) Aik? Seller dari China tapi guna currency Australian Dollar? Ditambah dengan shipping cost AU$4.58 jumlah kesemuanya hanya RM15.94! Aku pernah survey kabel ni kat kedai-kedai muzik (local and online), kabel-kabel yang berjenama seperti Alesis, ESI, Yamaha dan M-Audio berharga sekitar RM150-400! Mampuih!

Simple packaging for a cheap price... Pada mulanya memang aku was-was sama ada kabel ni berfungsi ataupun jenis rejected, tapi takpelah dengan harga cuma RM15+ aku berani gamble.

Inilah kabel USB/MIDI yang ringkas. Ia menukarkan signal MIDI kepada bentuk USB yang senang diakses oleh komputer (or vice-versa). Kalau PC zaman dulu-dulu (pre-USB era), kabel MIDI dicocok pada port DA-15 (port yang berbentuk trapezium warna kuning/oren), port yang sama untuk joystick port (game port) pada soundcard, owh~ this bring back some of my 90s memories...

Untuk apa kabel USB/MIDI ni? Ia digunakan untuk menyambung peralatan muzik (keyboard, instrument synthesizer) kepada sistem komputer (PC atau notebook) supaya bla bla bla... Malas aku nak terangkan, sila baca artikel Wiki mengenai MIDI dan MIDI controller. In my case, I want to connect my Behemoth (Korg AX3000G) directly to my PC or netbook.

Simple test rig: Dinoscars -> Behemoth -> kabel MIDI -> my Lenovo S10-2 netbook.
And what do you know? The cable really works!

Input kabel USB/MIDI pada Behemoth. Output aku guna Sony MDR-XD100 headphone.

Screenshot interface AX3000G versi desktop. Btw, software AX3000G SoundEditor dimuat-turun (download la) dari website Korg, sebab ia adalah optional dan tidak disertakan dalam pakej AX3000G.

_____

Pro - Apa kelebihan rig dan software ni? Bagi aku, nothing special kecuali kita dapat set parameter AX3000G direct dari desktop interface (menggunakan mouse dan keyboard) tanpa perlu memulas tombol-tombol pada pedal AX3000G. Dari dekstop interface ni jugak kita boleh akses patches dengan pantas berbanding dengan "kaki". Contohnya dari patches 1-1 (bank 1, patch 1), kita boleh klik pada patches 15-2 dan secara automatik kita terus melompat ke patches 15-2 tanpa perlu melalui patches 2 hingga 14 seperti menggunakan "kaki".

Patches tambahan jugak boleh didapati dan dimuat-turun dari website seperti haax.se yang kemudiannya boleh diakses dengan software AX3000G SoundEditor tadi. Jadi, tak perlulah kita bersusah payah nak set parameter satu persatu (manual version - leceh), cuma download dan open, kemudian save (override) patches yang kita berkenan pada pedal.

Con - Kelemahannya? Ia tidak dapat digunakan untuk direct desktop recording seperti pedal yang mempunyai USB interface (contohnya Zoom G1u, G2Nu/G2.1Nu dan Vox ToneLab ST). Atas alasan inilah aku bercadang nak let-go Behemoth aku ni (dah ada potential buyer) dan upgrade/downgrade kepada pedal yang mempunyai USB interface, namely those four pedals I've mentioned earlier.

_____
Ada apa: Nasib baik aku tak beli kabel USB/MIDI yang mahal, kalau tak sia-sia je...

Ada Sesuatu Dari yNot Studio (Part 3)


Sebenarnya dah lama aku terima bungkusan ni, hari yang sama waktu aku terima GC-V gigbag (selepas beberapa jam kemudian). Disebabkan aku order benda ni 30/8/2010 jadi ia sampai selepas Hari Merdeka. Seperti tajuk entri, aku ada order sesuatu dari yNot Studio.

Bungkusan berisi Zoom G1N guitar effects pedal. MMO Music Net (nama online store untuk yNot Studio) ada buat Merdeka Sales sehingga 31/8/2010, beberapa barang memang price drop gila-gila (contohnya Behringer V-Ampire LX combo amp). Jadi aku tak lepaskan peluang untuk membeli G1N ni dengan harga yang cukup murah RM2xx, lebih murah daripada harga Year End Sale CK Music (murah beberapa ringgit je, bukannya puluh-puluh).

Zoom G1N guitar effects pedal, upgraded version of old Zoom G1.

Yang hairannya, kat dalam cuma ada manual dalam satu bahasa sahaja (English), tak seperti B1X, G1X, B2 dan G1M yang pernah aku beli dulu yang dibekalkan dengan manual dalam enam bahasa! Agaknya pihak Zoom nak jimat kertas kot? Empat keping pick Stagg tu sebenarnya nak menggenapkan nilai bayaran.

Sebenarnya pedal ni bukanlah untuk aku, ia dipesan oleh seorang kawan di Bintulu ni yang katanya akan diambil selepas gaji bulan September (beberapa hari lagi), sebab kalau aku yang beli kira alang-alang beli G1u atau G2Nu terus kan? Ada USB interface.

Sama je macam Zoom G1M, warna dan patches je lain.

Sementara menunggu tuannya menuntut pedal ni, aku tak lepaskan peluang untuk mencubanya. With simple rig Abominations -> G1N -> MDR-XD100 headphone. Tidak seperti patches G1M yang lebih kepada muzik Metal, patches dalam G1N ni lebih versatile seperti G1X. Country, Classic, Jazz, Reggae, Punk, Rock, you name it, semua ada patches yang sesuai (main lagu Sejati dan The Trooper pun best).

Nak main Metal? No problem, patch B0 (Deep Sand) memang sesuai untuk heavy chords muzik Metal. Ada tiga patches diambil dari G1M iaitu patch b9 (Nemesis II Rhythm), C0 (Buried Dreams II Lead Wah) dan C1 (Revolution II Clean). Ada jugak beberapa patches yang diambil dari signature pedal Zoom yang lain antaranya dari G1K, G2R dan G2G. Kesemua patches ni tidak terdapat pada G1/G1X.

_____
Ada apa: Nak menunggu CK Music 2010 Year End Sale...

Kembali Ke Bintulu (Part 6)


Kesinambungan daripada entri yang lepas...

Selepas bersessi fotografi kat Taman Rekreasi Hutan Bukit Patoi (Temburong, Brunei), kemudian terperangkap sejam lebih menunggu giliran naik feri Sungai Pandaruan, dan seterusnya melalui bandar Limbang kemudiannya menuju Kompleks *CIQ Tedungan (sempadan Malaysia-Brunei).

*CIQ = Custom, Immigration, Quarantine.

Kompleks CIQ Tedungan, Limbang (Sarawak).
The Other side was Kuala Lurah, Brunei.

Setelah hampir sejam lebih melalui Brunei (R&R sebentar di Shell Lamunin), akhirnya sampai di Kompleks CIQ Sungai Tujuh (Sempadan Brunei-Malaysia). The other side was Miri, Sarawak. Jam menunjukkan hampir pukul 3.00 petang. Kalau bukan musim perayaan, biasanya aku sampai di Miri dalam pukul 12.00-1.00 tengahari.

_____

Bintang Mall (dahulunya Bintang Plaza) merupakan destinasi utama bila berada di bandar Miri, semata-mata nak makan burger GCB McDonald's, sebelum tu sempat singgah kat Speedy Video dulu, browsing for some (potential) interesting CDs.

Seperti Speedy Video kat Kota Kinabalu, Speedy Video kat Bintang Mall ni pun ada menjual CD The Final Frontier (dengan harga standard RM40.90). Selain promosi 3 for RM30 untuk CD artis tempatan bawah label Sony BMG, terdapat jugak promosi 2 for RM50 untuk CD artis antarabangsa yang terpilih. Daripada gambar kat atas, album kompilasi Somewhere Back In Time jugak mempunyai sticker promosi. Nasib baik aku dah order kat eBay, kalau tak memang aku dah beli.

Nasib baik bukan album Bleach, seperti Iron Maiden, album kompilasi dan live bukanlah priority dalam koleksi Nirvana aku, so skipped... Selain kompilasi Nirvana, kompilasi Guns & Roses dan album terbaru Scorpions pun ada sticker promosi ni. In the end, satu CD pun aku tak beli, sebab nak kejar masa dan berkira sangat (ekonomi tak berapa mengizinkan) hehehe...

Sampai kat McDonald's (second floor) memang hampa... Dahlah langsung tadak GCB, kebanyakkan burger-burger best pun tadak, yang ada cuma McChicken, Fillet O'Fish, Chicken McNuggets dan bubur ayam sahaja. Siap ada notis kat kaunter, alasannya kehabisan stok, stok baru tak sampai lagi (cuti raya kot?). Takpelah, bedal je McChicken dan bubur ayam...

Dalam pukul 5.00 petang barulah kami meneruskan perjalanan balik ke Bintulu. Disebabkan lewat bertolak (kebiasaannya mesti bertolak dari Miri dalam pukul 3.00-4.00 petang), pastinya pemanduan balik Bintulu agak mencabar bila meredah jalan gelap hanya lampu kereta sahaja punca cahaya sebab coastal road Miri-Bintulu melalui area ladang kelapa sawit dan bukannya kawasan kampung dan rumah panjang seperti jalan lama. Kali ni merupakan kali ketiga aku balik dari Miri menuju Bintulu memandu waktu malam.

Twilight... Somewhere between Miri-Bintulu coastal road.

Selamat sampai di Bintulu dalam pukul 8.00 malam, nasib baik ada co-pilot, kalau tak memang bosan (dan meremang bulu roma) kalau memandu long distant sorang-sorang waktu malam. Bertemankan lagu-lagu dalam album The Final Frontier dan Radio Klasik Nasional (selang sejam untuk dengar berita) sepanjang perjalanan... Yang hairannya, aku enjoy humming dan sing-along tapi co-pilot boleh tertidur bila dengar lagu When The Wild Wind Blows...

Seperti biasa, jarak antara Membakut dan Bintulu dalam 550+ km, mengambil masa sehari suntuk untuk sampai disebabkan masalah sempadan dan feri... Dan seperti biasa, Imago aku hanya memerlukan RM50 untuk belanja petrol sepanjang perjalanan.

_____
Ada apa: "Cover CD ada gambar hantu, tapi lagu taklah sehantu mana pun..."

Ada Apa Dengan Bateri?


[Filler entry] Bagus jugak ada kedai wholesale barangan China mari kan? (Kedai RM2.00, 100% Discount Shop, Super Save, dll). Barang-barang yang dijual biasanya lebih murah daripada harga runcit. Kadang-kadang kita boleh jumpa barang-barang yang agak rare.

Luckily, kat Bintulu ada banyak kedai wholesale macam ni. Antara barang yang rajin aku beli ialah barangan plastik, toilet blue (tablet warna biru yang bubuh dalam tangki sifon), lighter, kutleri dan bateri. Kali ni cerita pasal bateri...

Bateri "cap ayam" zink-karbon AAA, AA, 9V dan CR2032.

Bateri yang paling banyak aku stok ialah jenis 9V, khas untuk Black Ice, effects pedal dan stompbox. Daripada pengalaman menggunakan BOD100 dan BDI21, seunit bateri 9V "cap ayam" boleh bertahan sehingga dua bulan dengan penggunaan yang optimum (bukan maksimum). Dengan harga RM1.99 seunit, ia lebih berbaloi daripada bateri 9V zink-karbon yang berjenama (yang biasanya berharga RM3.xx).

Btw, bateri CR2032 pulak memang aku stok untuk bateri motherboard PC (siapa yang biasa servis PC tau la), walaupun "cap ayam" sebiji CR2032 boleh bertahan sehingga setahun atau lebih.

_____
Ada apa: Klon remote control Astro pun ada dijual dengan harga RM7.90, at least it works...

Kembali Ke Bintulu (Part 5)


Sabtu 18/9/2010 - Seperti perjalanan kembali ke Bintulu (aka tour de Brunei) yang terdahulu, kebiasaannya aku bertolak dari kampung sebelum pukul 6.00 pagi. Dengan area kargo dan tempat duduk belakang yang agak penuh (walaupun tanpa sebuah lightweight case Dean)... Barang untuk dua orang la katakan, kereta pun kecik.

Kompleks CIQ (Custom, Immigration, Quarantine) Lawas, the other side was Temburong (Brunei). Aku suka berhenti kat CIQ ni, sebab ia tenang, lengang dan tak crowded. Tandasnya pun bersih walaupun dengan bayaran premium RM0.30 per entry, tapi memang puas hati. Watch out for cameo appearance ;)

Btw, Jambatan Trusan dah siap, jadi tak lagi berbaris naik feri Sungai Trusan. Jimat masa dan jimat RM10 tambang feri.

Dalam perjalanan menuju Bandar Limbang, seperti kebiasaan musim-musim cuti dan perayaan, pastinya kat sempadan dan feri akan sesak. Dan yang tension berbaris menunggu giliran untuk naik feri Sungai Pandaruan, sejam lebih menunggu giliran... Sempat makan bekal pisang goreng dan biskut-biskut raya.

To be continued...

_____
Ada apa: Belum ada mood nak taip panjang-panjang...

Let-Go: Dean MLVZ Lightweight Case


Bukan, aku bukan let-go gitar, tapi let-go case sahaja..

Seperti yang telah dijanjikan, sebaik sahaja aku mendapat V-shaped gigbag yang muat untuk Abominations, aku akan let-go Dean MLVZ lightweight case aku ni untuk mencari dana-dana tambahan untuk projek yang akan datang.

Pose terakhir Abominations aku dengan Dean lightweight case.

Mula-mula aku beli case ni semata-mata untuk logistik Abominations aku, supaya selamat dalam kargo dari LCCT sampai Bintulu. Lepas selamat sampai di Bintulu aku terus iklankan di Mudah.my dan Facebook. Ramai jugak yang nak, tapi memandangkan waktu tu aku belum berjaya mendapat gigbag (yang muat) terpaksalah aku menangguhkan hasrat untuk menjualnya.

Buyer yang bertuah (yang dah lama booked) tak lain tak bukan ialah vokalis/gitaris kugiran Manggas (tuan punya Ibanez TM5), yang katanya bakal diisi dengan sebuah Flying V. Sebab tu aku bersusah payah membawa case ni (dan isinya) balik kampung waktu cuti raya.

_____
Ada apa: Manggas kali ni bergaya sebab kedua-dua gitarisnya menggunakan gitar-gitar berbentuk V, bassist Manggas pulak apa cerita?

Guitar Talk: Ibanez Thrashmetal Soundtank TM5


Kalau beberapa hari lepas pinjam Boss MT-2, hari ni pulak berpeluang pinjam satu lagi stompbox pedal - Ibanez Thrashmetal Soundtank TM5 kepunyaan vokalis/gitaris kugiran Manggas (you know who).

Daripada cerita yang aku dengar, stompbox ni dibeli via Mudah.my beberapa bulan yang lepas. Dan daripada feedback tuannya, beliau amat berdukacita dengan bunyi stompbox ni yang agak "kering" dan tak berapa sesuai dengan muzik Manggas.

Ibanez Thrashmetal Soundtank TM5 - Stompbox ni dah lama discontinued, aku tak jumpa info rasmi kat website Ibanez mengenainya (mungkin kena korek arkib kot?). Kalau tak silap, siri Soundtank ni diganti dengan siri Tone-Lok (betul tak Bro Sub?). Tiga knobs - level, tone dan distortion, simple setting lebih kurang macam Satchurator. And it was plastic all around, macam stompbox Behringer.

Oke, test rig yang aku guna seperti berikut: Abominations -> TM5 -> *G1N (bypass mode, untuk pre-amp sahaja) -> Sony MDR-XD100 headphone. Kali ni aku tak guna Micro-Cube macam aku test MT-2, sebab nak dengar bunyi TM5 tanpa dipengaruhi oleh "not-so-clean" channel Micro-Cube.

MT-2 dan TM5.

Yup, patutlah tuannya kata bunyi stompbox ni agak "kering" tak sesuai dengan muzik Manggas. Bagi telinga aku yang agak amatur ni, bunyi yang dihasilkan lebih kepada overdrive berbanding distortion. Lebih kurang macam bunyi yang dihasilkan oleh BOD100 jika digunakan bersama-sama gitar. Country, Rock or softer Metal mungkin sesuai, tapi untuk muzik Manggas yang agak berat memang tak sesuai kalau setakat overdrive sahaja. Not even deserve to bear the word "thrash" I guess.

Tapi persoalannya, mungkinkah stompbox ni bermasalah sebelum ia berpindah milik?

_____
Ada apa: Aku lupa nak review pedal *Zoom G1N kan?

Antara Resident Evil, Black Pearl Dan Koey Teow


Was at Suria Sabah last Monday (and yes, with *ehem-ehem*) tengok Resident Evil: Afterlife versi 3D kat GSC. Tiga muvi Resident Evil terdahulu aku tengok DVD dan versi sedut sahaja. Muvi keempat ni ada versi 3D. The best way to enjoy it was in cinema equipped with 3D technology, so GSC Suria was the only (and best) place to go. Nanti kalau dah balik Bintulu tak best tengok versi biasa...

Sapa-sapa yang biasa main game Tomb Raider,
poster ni nampak cliché sangat kan?

Sampai kat Suria dalam pukul 12.30 tengah hari, disebabkan aku beli tiket untuk show pukul 1.35 petang, jadi lunch dululah... Btw, tiket untuk muvi 3D kat GSC Suria berharga RM15.00 per person berbanding RM8.00 untuk muvi biasa.

Kat food court Suria ada satu gerai menjual masakan claypot, tapi orangnya masih bercuti raya. jadi terpaksalah order makanan kat gerai bersebelahan...

Black Pearl Mee, nama je gempak padahal sizzling mee biasa je ala-ala ramen.

*Ehem-ehem* aku order koey teow goreng Penang. Gerai tu mempergunakan nama Penang untuk tujuan komersil, tapi taklah sehebat char koey teow *longkang ori kat Penang. Perkataan char kat depan bukanlah bahasa Hokkien/Cina, tapi bahasa Inggeris yang bermaksud hangus... Charred not fried, you know what I mean, right?

*char koey teow yang best kat Penang semuanya jenis gerai kat tepi longkang, kan?

Minuman? Biasa je, milo ais dan kopi putih ais (iced white coffee, nak kena translate jugak ke?). Abaikan cameo appearance kat background tu ;)

How about the movie? Well, pada sapa-sapa yang mengikuti filem-filem Resident Evil terdahulu atau pernah main game kat PlayStation mungkin tak menjadi masalah untuk digest jalan ceritanya. Tapi kalau first timer (macam *ehem-ehem* aku) memang akan terasa blur dengan jalan ceritanya, apa itu Umbrella Corporation, apa itu T-virus, kenapa banyak klon Alice, kenapa ada zombie, Siapa itu Claire, dll... Bla bla bla Milla Jovovich memang sinonim dengan watak heroine filem-filem aksi , so what did you expected? Tengoklah sendiri, hehehe... Tapi bibir Ali Larter memang seksi...

Cuma aku kurang selesa dengan 3D goggle yang dibekalkan. Disebabkan aku dah bercermin mata, then doubled with 3D goggle, memang terasa kat hujung-hujung hidung je goggle tu.

_____
Ada apa: Macam game Left 4 Dead pun ada...

Speedy Video 3 For RM30 Again!


A quick entry and back-dated to 14/9/2010 - Speedy Video 3 for RM30 sale is back! Seperti biasa ia hanyalah untuk CD artis tempatan bawah label Sony BMG (normal price RM12.90 per CD).

Kali ni aku beli dua CD Wings iaitu Bazooka Penaka, Naga Kramat dan satu CD May Hakikat. Beli kat Speedy Video 1Borneo Khamis lepas (9/9/2010) tempat yang sama aku snap gambar The Final Frontier. Review? Ntah, tengoklah lepas cuti raya nanti...

_____
Ada apa: Mula-mula nak beli CD Ella zaman The Boys, tapi last minute ganti dengan Hakikat.

Guitar Talk: Boss Metal Zone MT-2


Semalam berpeluang pinjam stompbox member (gitaris utama kugiran Manggas) - the legendary Boss Metal Zone MT-2, selepas beraya sambil pegang-pegang gitar barunya yang berharga RM4xxx (hehehe bukan selalu dapat pegang gitar mahal)...

Pinjam pasal nak test what's so special about this stompbox that makes it legendary, sebab sebelum ni aku cuma pernah guna sekali je MT-2 ni waktu jamming kat studio Zoso Music.

Daripada cerita tuannya, stompbox ni dah berusia 10 tahun,
looks seasoned but still kicking.

Kat rumah (kampung) aku test dengan Abominations dan Micro-Cube, disebabkan Micro-Cube ni tadak real clean channel (kecuali channel MIC yang tak berapa best), jadi aku guna channel JC CLEANdan BLACK PANEL tanpa sebarang EFX, delay atau reverb. The first thing I've noticed was the sustain - memang panjang daripada "Metal Zone emulation" yang ada kat multi-effects pedal (original vs imitation emulation). Distortion pun keras tapi mantap, tumpat tapi tak berapa kusam walaupun pada volume yang rendah.

Tapi dengan harga RM3xx seketul, aku rasa buat masa ni biarlah aku guna multi-effects je dulu. Kalau nak beli distortion jenis stompbox pun maybe Behringer UM300 (MT-2 clone), ataupun Moen Violent Metal je dulu.

_____
Ada apa: Mula-mula nak pinjam EHX Metal Muff Top Boost, tapi tuannya tengah guna...

Ada Apa Dengan The Final Frontier? (Part 2)


[2010 Tribute to Iron Maiden viral entry #15]
ironinya dengan nombor 15

Setelah penantian hampir sebulan (kat Bintulu memang tak jual), akhirnya Khamis lepas (9/9/2010) aku berjaya mendapatkan album terbaru Iron Maiden iaitu The Final Frontier. Beli kat Goblinz KK Plaza, dengan harga RM40.00 (harga asal RM40.80) tu yang best beli kat Goblinz boleh dapat diskaun walaupun cuma RM0.80, kalau kat Speedy Video RM40.90 tapi fixed price.

Ni yang jual kat Speedy Video 1Borneo @ RM40.90

Seperti biasa versi yang aku beli (ori) merupakan versi Malaysian press under WEA labels (bukan EMI). Reviews? Baca je reviews otai-otai kita:

Dorang lagi otai dan hebat bab-bab mengulas album Iron Maiden ni...

Cuma aku turut berdukacita dengan nasib Encik Berteromber yang masih belum berpeluang memilikinya. Sabar bro, kalau dah order kat eBay mesti lagi grand kan?

Merapu The Final Frontier versi Ada Apa Dengan Ijau? mungkin akan menyusul selepas cuti raya. Buat masa ni aku enjoy lagu Coming Home (ada iras-iras lagu Bruce Dickinson solo kan?) dan When The Wild Wind Blows (yang ni lepas habis aku replay lagi sekali hehehe).

Finally... Up the Irons! \m/

_____
Ada apa: Petang ni nak bawa *ehem-ehem* beraya pi rumah terbuka Jairo.

Last Day Of Ramadhan? (Part 2)


Sebenarnya entri ni aku nak post semalam sebelum pengumuman raya (bukan scheduled post), tapi disebabkan kat kampung aku *black-out dari lepas maghrib sampai tengah malam, baru pagi ni aku dapat post.

*Tiap-tiap kali malam raya (29 atau 30 Ramadhan) kampung aku mesti akan black-out, kadang-kadang kejap 10 minit, kadang-kadang berjam-jam, tensenlah sebab tiap-tiap tahun macam tu... Mungkinkah pencawang SESB overload sebab penggunaan elektrik yang mendadak waktu dekat raya?

Gambar hiasan - KFC Beaufort yang crowded dengan orang yang nak berbuka dengan KFC (termasuk aku). First time aku tengok restoran KFC yang dapat Gred B.

[Edited] Hari ni hari terakhir Ramadhan, sebelum line Celcom Broadband congested malam nanti, jadi aku mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan (ucapan standard) ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada geng-geng bloggers - Abang Ben, Berteromber, Deaf_Angel, Muspeed, Portdy, Skid, Eddie Dewanaga, Wanwarlock, Mhagnoth, Pakcik Kordi, Bro Sub, geng sekampung - Jairo, Takilala (yang tahun ni beraya di Kajang) dan tak lupa kepada followers lain - sama ada yang aktif mahupun silent reader. Yang bukan kaki (tulis/baca) blog tu kira aku ucapkan kat Facebook sajalah (korang bukan baca pun entri ni).

Maaf zahir dan 'batin' sekiranya entri-entri dalam Ada Apa Dengan Ijau? ada atau pernah menyinggung perasaan korang, ada kalanya disengajakan, ada kalanya aku pun tak perasan ia menyinggung perasaan orang lain.

Terimalah lagu raya kegemaranku - Sepasang Kurung Biru nyanyian Khairil Johari Johar.

*Ehem-ehem* aku pakai baju kurung hijau ye, bukan biru... Sedondon ;)

_____
Ada apa: Hari ni plan nak pi KK, nak cari The Final Frontier!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (67) 58 explorer (14) ac/dc (6) acoustic (9) adiwira (13) adrian smith (14) after forever (6) alice (11) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (128) amplitude music (3) amplug (4) andy james (2) angker (2) anime (52) anniversary (68) anthrax (1) art200 (3) artis tempatan (122) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) avril lavigne (3) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (6) badges/patches (8) bag/case (54) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bc rich (7) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (11) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (254) bintulu buskers (5) black sabbath (1) blackstar (19) blades (4) blaze bayley (23) blind guardian (20) blogging blues (45) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (4) boss (47) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (1) braingell radio (13) brr2013 (16) bruce dickinson (21) buku/majalah (50) bumi putra rockers (3) bundaberg (13) cable (24) canon (2) ccr (1) charvel (52) children of bodom (19) ck music (52) cog (5) coke (5) cola (4) compilation (62) console games (7) converse (3) cort (45) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (29) dalat (18) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (25) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (89) dean (26) dean markley (3) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (33) digitech (20) dimarzio (32) dio (4) dismal euphony (2) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (3) dream theater (13) drinho (3) drums (18) dutch lady (1) dvd (65) earth hour (14) ebay (226) ec-256 (25) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (83) electro-harmonix (23) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (14) emo (186) energy drinks (30) entwistle (6) environment (38) epiphone (93) erectus (5) ernie ball (14) esp/ltd (141) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (12) fallout (13) family (39) fear factory (3) fender (15) filler entry (47) first aid (1) fishman (2) flashback friday (10) floor jansen (9) fontana (9) foo fighters (18) footwear (2) fotografi (30) fund-snatcher (13) gamer mode activated (23) gapnap (3) gartb20 (11) gary moore (2) gas (121) gator (10) gax010ltd (9) ghs (17) gibson (14) gig (76) gigrig (10) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (4) green tea (16) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (12) guitar collection (8) guitar parts (52) guitar service (23) guitar talk (64) guitar/bass (643) hammerfall (14) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (25) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (58) herbal tea (5) hillsburg (2) historical (15) hootie (4) hotchix (34) hotel/resort (26) ibanez (182) icb200ex (14) iced earth (8) icon (24) imago (66) imitation (3) in flames (2) instagram (11) inverno (9) iron maiden (134) irt-pulse (1) isu semasa (230) j5 (10) jackson (32) jamming (123) jamtank (24) jepak (9) jim dunlop (54) joe satriani (12) jotb (13) joyo (17) jr (6) js music (3) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (18) karisma (4) kaset (32) kawan (263) kazanna (1) kempen (35) kerja (74) kerly (2) kesihatan (37) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (7) king diamond (19) kkdn (6) koleksi (288) konsert (84) kopi (22) korg (50) kota kinabalu (14) kramer (1) kuala lumpur (29) kuala penyu (1) kuching (3) kucing (5) kustom (3) laney (18) larrong (1) lawas (3) lazada (14) lefthanded (5) lemon tea (11) letgo (38) lil (31) limbang (5) limited edition (15) line 6 (40) linkin park (2) lipton (1) live album (20) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (76) m-50fr (5) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (339) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (16) marco hietala (20) marigold (1) marshall (18) martial arts (3) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (2) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (54) melaka (13) membakut (42) memori (305) mercyful fate (11) metallica (73) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (52) miri (16) misfits (1) modtone (7) moen (11) mono (2) moody monday (11) motorhead (9) movie (48) mr diy (2) mrs (57) mug (2) mukah (19) mup (105) music bliss (7) music master (41) music nomad (1) muuv (52) mxr (9) my music (8) nanasmania (25) naruto (1) nat-geo (4) nestle (24) new album (27) new gear (166) newsted (3) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (13) nita strauss (5) nonsense (64) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (24) of string (17) oishi (5) oktoberfest (8) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (33) osg2012 (4) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (12) pantai (5) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (48) pc stuff (28) pc talk (13) pdap (2) peavey (25) pedal/stompbox (281) pedaltrain (14) pemuzika (3) penang (33) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (15) phones (12) pic of the day (51) pick (53) pickup swap (40) pickups (106) planet waves (9) playstation (9) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (13) pod x3 (17) pokka (12) popomania (6) post-apocalypse (14) pqot (4) preamp (6) prequel (5) promo disc (5) prs (2) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (42) radio (4) rajinikanth (3) ramadhan special (61) ramli sarip (2) randall (4) rare (94) ratm (2) reco (24) recording (12) reg studio (8) restring therapy (48) revamp (2) rex (1) rg331m (3) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) ritter (1) rock at large (22) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (23) sibu (6) sick puppies (6) signboard (12) silica gel (5) silvia (7) singapore (47) single/ep (5) sipitang (1) sit (3) skull strings (2) slipgate (4) snark (9) so-cal (49) sonata arctica (3) sony (22) soundcloud (7) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (19) sr300 (25) stagg (12) star wars (10) stewmac (3) sticker (6) strap (12) strings (87) strings by mail (2) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (11) super album (91) superlux (3) sv guitars (2) swee lee (2) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (34) takamine (5) takstar (4) tamil (11) tanglewood (9) tarot (15) tech21 (1) telecaster (11) telepathic tuesday (2) tesla (32) the cranberries (2) the guitar addict (30) the iron maidens (2) thomas zwijsen (4) throwback thursday (7) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (8) tonelab ex (2) tools (10) top 5 (3) tour de brunei (42) trade (20) transformers (4) travel (119) tribute (40) trivium (5) tsb6 (6) tuner (30) tv (31) ugly kid joe (3) usm (1) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (69) warwick (11) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (27) wireless (4) wonda (3) wordless wednesday (242) wrestling (8) ww2 (6) x-11 (33) xpdc (5) yamaha (4) yeos (5) yNot (21) yogurt (7) yolo (4) yustech (1) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (105) zoso music (9)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger