Guitar Talk: Korg Pandora Mini


Sabtu yang "Bersih" (9/7/2011) - Berkesempatan meluangkan masa untuk sessi jamming bersama geng Hepi ;), sessi jamming pertama selepas berubah status. Lepas ni kena jamming belah petang saja, dah tak dapat nak jamming sampai larut malam macam dulu.

Disebabkan bass Black Ice aku dah let-go, sessi jamming three-piece (bersama Bob Kandar dan Azrol) kali ni aku main gitar (Goldie) dengan setup yang paling ringkas:

Goldie -> Pandora Mini -> Oren (bass amp)

Sangkutkan pada mic-stand, senang nak monitor.

Entri kali ni bukan nak cerita pasal sessi jamming, tapi lebih kepada ulasan mengenai Pandora Mini aku ni. Dah beberapa bulan sejak ia dibeli dari CK Music penghujung April lepas, baru sekarang aku berpeluang nak buat ulasan (review) kecil-kecilan.

Secara amnya, efek yang ada dalam Pandora Mini ni (amp, cab, mod, pedal, reverb, delay, etc) hampir sama dengan efek yang ada pada AX3000G (Behemoth) aku dulu, Korg tetap Korg!

Aku jenis malas nak edit sound, jadi aku lebih suka guna presets yang ada tersedia dalam Pandora Mini ni. Lagipun nak edit sound sendiri agak susah dan leceh sebab butang dan tombol yang ada semuanya kecil-kecil belaka.

Antara presets yang aku suka setakat ni (mostly song presets):

  1. #002 WONDERWALL - nice clean
  2. #010 TROOPER - British hi-gain Metal sound, need to explain more?
  3. #013 7NATION - lower octave sound
  4. #014 AENIMA - heavy distortion
  5. #029 WHERE I - spooky sound
  6. #031 NTHEBOX - macam intro lagu Generator Foo Fighters
  7. #058 EVERLONG - Foo Fighters lagi?
  8. #063 STAIRWAY - (to heaven?) great acoustic clean
  9. #064 SYMPHONY - (of destruction?)
  10. #073 AS YOU ARE - intro from Nirvana's famous song
  11. #077 UPRISING - cool synth
  12. #087 CRAZYTRAIN - I'm going off the rail on this
  13. #092 SANDMAN - bunyi distortion berpasir
  14. Coming soon...

Info-info bab teknikal tu boleh layari website rasmi Korg, tak reti aku nak cerita. Aku cuma buat ulasan mengenai kelebihan dan kelemahan Pandora Mini dari pendapat peribadi aku.

Kelebihan

  1. Kecil, saiznya lebih kurang sebesar saiz MyKad. Macam tak percaya pula semua efek seperti dalam AX3000G boleh dimuatkan dalam Pandora Mini ni.
  2. Disebabkan ia kecil, jadi ia amat mudah alih (mobile) dan sesuai untuk travelling musician.
  3. Lebih murah daripada Pandora PX5D (discontinued) yang terdahulu.
  4. Skrin LCD yang berlampu (backlit) dan jelas walaupun kecil. Boleh dipadamkan (disabled) untuk menjimatkan bateri.
  5. Boleh disambung terus pada PC menggunakan USB dan edit sound guna perisian Pandora Mini Sound Editor.
  6. Cuma menggunakan sebiji bateri AA sahaja yang boleh bertahan agak lama (dengan syarat, keluarkan bateri sekiranya tidak digunakan dalam masa yang lama). Atau guna power dari USB bus.
  7. Dua jenis output - normal 1/4" mono phone jack untuk disambung pada amp, dan mini 1/8" stereo phone jack untuk headphone. Bila dah sambung dengan headphone, anggap saja ia seperti Walkman atau iPod untuk gitar.
  8. Pitch pada AUX input yang boleh diubah kepada up/down one octave.
  9. Boleh digunakan untuk gitar dan juga bass!
  10. Oh ya, comes with built-in rhythm patterns, metronome and tuner too...

Perbandingan saiz dengan GA-1 tuner, K618i klasik dan Master Yoda.

Kelemahan

  1. Kecil, mudah hilang, kebarangkalian salah letak (misplaced) adalah tinggi.
  2. Tidak berapa sesuai digunakan untuk live performance atau jamming sebab ambil masa untuk memulas tombol bila menukar presets/patches yang lain (kecuali empat favourite patches yang boleh diset pada empat butang one-touch recall ABCD).
  3. Tidak mempunyai penyangkut tali pinggang (macam pager), yang ada cuma lubang kecil untuk diikat pada landyard. Penyelesaian, belikan pouch handphone :)
  4. Butang dan tombol yang kecil, agak susah untuk pengguna bertangan besar untuk edit sound. Penyelesaian? Edit guna perisian Pandora Mini Sound Editor.
  5. It's Plastic!

Did you know? Pandora Mini juga boleh digunakan untuk bass, terdapat banyak presets yang tersedia untuk bass (macam AX3000B?). Nanti kalau dah ada bass (baru), aku buat ulasan (mini) tambahan khas untuk bass.

Di rumah aku selalu guna Pandora Mini ni bersama-sama headphone Sony MDR-XD100 ataupun sambung dengan Oren Kecik pada clean channel untuk setup yang mini.

_____
Ada apa: Aku baru perasan AADI Odometer hampir mencecah 25k hits!

4 komen:

Korawk said...

boleh digunakan bersama amplitube x?

Ijau D. Koceng said...

aku rasa xdpt, sbb ia cuma guna MIDI via USB saja... software yg ada cuma utk edit sound saja (mcm cable AX3000G aku dulu) bkn utk recording

Dr. Ben said...

keciknya efek... main sambil tidur boleh la

Ijau D. Koceng said...

kira efek tahap walkman ni doc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entri AADI Paling Popular Bulan Ini

Dari PC/Netbook/Tablet Blogger... (Disclaimer)

Ini merupakan blog peribadi, tempat aku berkongsi maklumat, meluahkan perasaan mengikut kata hati sendiri, cerita dan berita dengan rakan-rakan bloggers (others are welcomed too)...

Kebanyakkannya merapu mengenai hobi-hobi aku - guitar/bass related stuff, jamming, gig/concert, eBay stuff, collections, metal/rock music, CD/DVD, PC games, anime dan sedikit pasal kehidupan dan kerjaya aku di Bandar Bangau (Bintulu) ni... Dengan menggunakan bahasa rojak dan tatabahasa yang kadang-kadang tidak menepati spesifikasi Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Penulis tidak akan bertanggungjawab atas segala kerosakan, kehilangan, kerugian dan kesedihan akibat pembacaan blog ini. Jadi, ada apa dengan Ijau?

-IDK-

Indeks Awan Label

12-string (5) 1h1e1m (30) 1malaysia (5) 36 studio (31) 57 goldtop (79) 58 explorer (22) 7-string (3) 724rocks (2) ac/dc (7) acoustic (16) adiwira (24) adrian smith (14) after forever (6) ais krim (4) alice (12) amazika (2) amcorp mall (11) amplifier (148) amplitude music (3) amplug (4) andy james (4) angker (2) anime (51) anniversary (80) anthrax (1) arlo (3) art200 (3) artis tempatan (130) ashportal (3) ashton (5) asialink (4) ats (14) audioslave (2) autism (4) avril lavigne (4) awe in one (3) ax3000g (17) babyblues (8) badges/patches (8) bag/case (64) bara studio (3) barbican (4) bass talk (29) bbw2013 (6) bbw2018 (6) bc rich (14) beaufort (12) behringer (44) belajar gitar (12) beta-aivin (2) bickford's (2) bikf (13) bill lawrence (7) bintulu (286) bintulu buskers (5) black friday (8) black sabbath (1) blackstar (26) blades (5) blaze bayley (27) blind guardian (21) blogging blues (59) blu-ray (4) bmf2013 (8) bon jovi (6) boss (62) botb (19) bottlecapt (3) brado guitars (2) braingell radio (15) brr2013 (21) bruce dickinson (23) buku/majalah (58) bumi putra rockers (3) bundaberg (16) cable (24) canon (2) cc24s (5) ccr (1) charvel (64) children of bodom (21) ck music (55) cog (10) coke (5) coklat (5) cola (5) compilation (63) conception (2) console games (11) converse (3) cort (46) craftsman (5) crinson (16) curt mangan (3) d'addario (42) dalat (19) danelectro (13) danzig (2) dave mustaine (28) davis (3) daw pick (1) db music (13) dead eye guitars (90) dean (26) dean markley (5) def leppard (1) denner/shermann (2) digipak (41) digitech (22) dimarzio (44) dio (4) dismal euphony (2) disturbed (3) dm25/12 (3) dn520k (2) do the dew (3) dokken (5) dr j (5) dr strings (14) dr1432h (20) dragonforce (5) dream theater (13) drinho (5) drum asia (2) drums (18) dutch lady (4) dvd (72) earth hour (14) ebay (228) ec-256 (26) ec-257 (2) eden (1) edwards (1) ehem (38) eksperimen (88) electro-harmonix (26) elixir (3) ella (6) elyana (4) emg (24) emo (208) energy drinks (31) engrish (3) entwistle (9) environment (35) epiphone (123) erectus (8) ernie ball (23) esp/ltd (173) estock (72) evanescence (1) evh (1) f-54 (8) f&n (13) fallout (14) family (49) fear factory (3) fender (16) filler entry (49) first aid (1) fishman (3) flashback friday (15) floor jansen (9) fontana (10) foo fighters (20) footwear (3) fotografi (31) fozzy (1) fund-snatcher (15) fusion (3) gamer mode activated (23) gapnap (13) gartb20 (11) gary moore (2) gas (124) gator (15) gax010ltd (9) geeksup (3) ghs (27) gibson (16) gig (97) gigrig (14) gitar kopak (1) gnr (1) goblinz (9) gotoh (8) green tea (18) grg270 (25) gruv gear (1) gsr190j (10) gsr200ex (17) guilty pleasure (13) guitar collection (11) guitar parts (68) guitar service (33) guitar talk (64) hammerfall (16) hartke (28) hashtag (3) hbk (1) headphone (6) headstock story (29) heaven and earth (4) hennessey (7) hepi;) (60) herbal tea (7) hillsburg (2) historical (15) hootie (5) hotchix (34) hotel/resort (27) ibanez (200) icb200ex (15) iced earth (9) icon (26) imago (68) imitation (3) in flames (4) instagram (22) inverno (19) iron maiden (144) irt-pulse (6) isolated gig (8) isu semasa (242) j5 (13) jackson (42) jamming (140) jamtank (30) jepak (9) jim dunlop (62) joe satriani (14) jotb (13) joyo (21) jr (10) js music (3) js32 king v (9) js32t kelly (8) judas priest (2) kakis store (4) kamelot (22) karisma (4) kaset (32) kawan (298) kazanna (1) kempen (34) kerja (74) kerly (2) kesihatan (41) keychain (9) kherow (4) kiko loureiro (8) kikosp (9) king diamond (24) king's studio (2) kkdn (6) koleksi (299) konsert (91) kopi (28) korg (51) kota kinabalu (15) kramer (1) kuala lumpur (34) kuala penyu (1) kuching (4) kucing (5) kustom (4) laney (31) larrong (6) lawas (4) lazada (20) lefthanded (5) lemon tea (13) letgo (50) lil (32) limbang (7) limited edition (33) line 6 (42) linkin park (4) lipton (1) live album (22) loudness (1) lowyat.net (16) loxx (1) lpg-reg (6) m nasir (2) m-103fm (87) m-50fr (22) maiden tribute (28) majestica (4) makan/minum (382) malaysia edition (2) malex (1) manggas (24) manowar (15) marco hietala (20) marigold (3) marshall (18) martial arts (3) martin (1) martin/darco (9) masjid (2) masterjam (3) masterplan (11) mastodon (6) may (7) mayones (1) mcdonald's (10) medeli (12) megadeth (59) melaka (13) membakut (44) memori (332) mercyful fate (11) metallica (80) michael kelly (1) microphone (6) mini entry (55) miri (18) misfits (1) mmw (2) modtone (7) moen (11) mono (3) moody monday (12) mooer (1) motorhead (9) movie (55) mr diy (2) mrs (59) muf (1) mug (2) mukah (20) mup (129) music bliss (10) music master (41) music nomad (1) muuv (57) muww (1) mxr (10) my music (8) nanasmania (26) naruto (1) nat-geo (4) nestle (37) new album (28) new gear (193) newsted (3) nightfall (8) nightwish (16) ninetology (2) nirvana (14) nita strauss (8) nogas (4) nonsense (86) nonuz (7) noobaxe (10) north borneo trooper (15) notice (26) nylon maiden (2) of string (20) oishi (5) oktoberfest (9) one piece (13) opening soon (5) operasi (3) opeth (2) orange (38) osg2012 (4) ovation (6) ozzy osbourne (11) pandora mini (11) panik (13) pantai (7) papar (1) pc gamer tribute (1) pc games (49) pc stuff (35) pc talk (16) pdap (2) peavey (26) pedal/stompbox (309) pedaltrain (14) pemuzika (15) penang (37) pepatung (4) peristiwa (37) petaling jaya (14) pfg5 (7) phones (12) pic of the day (58) pick (60) pickup swap (61) pickups (139) planet waves (12) playstation (11) plustop pro (1) pm2011 (18) pocky (2) pod hd300 (17) pod x3 (17) pokka (13) popcorn (6) popomania (6) post-apocalypse (15) pqot (4) preamp (6) prequel (5) prime domestic (3) promo disc (5) prs (3) putrajaya/cyberjaya (2) pyramid (4) queensryche (5) radin music (47) radio (5) rajinikanth (3) ramadhan special (72) ramli sarip (2) randall (4) rare (96) ratm (2) reco (27) recording (12) reg studio (11) restring therapy (73) revamp (2) rex (1) rg331m (13) rg350m (14) rhoma irama (3) ribena (4) richter (2) riego (5) ritter (2) rock at large (33) rocktoberfest (1) rocktron (6) roland (16) rotosound (5) roxette (1) roy khan (12) roy z (7) rp360 (6) sabahan (18) samson (4) samsung (5) sandman guitar (6) sarawak rock & mob (13) saxbys (4) schecter (3) search (15) seymour duncan (33) shopee (12) sibu (6) sick puppies (6) signboard (14) silica gel (7) silvia (13) singapore (51) single/ep (7) sipitang (1) sit (9) skb (1) skull strings (2) slayer (3) slipgate (5) smr (3) snark (9) so-cal (58) sonata arctica (3) sony (23) soundcloud (7) soundwave (2) soya (5) spear (2) speedy (30) squier (22) sr300 (33) stagg (12) star wars (14) stewmac (6) sticker (6) strap (17) street jam (2) strings (124) strings by mail (4) sudirman (3) sukan (17) sundrop (2) sungai (13) super album (94) superlux (3) susu (6) sv guitars (3) swee lee (6) switchcraft (3) sx (10) t-shirt (45) tahi suci (7) takamine (5) takstar (5) tamil (12) tanglewood (10) tarot (15) tc electronic (2) tech21 (1) telecaster (12) telepathic tuesday (2) tesla (37) tgs (2) the cranberries (2) the guitar addict (32) the iron maidens (3) thomas zwijsen (6) throwback thursday (14) tokai (1) tom satchman (10) tomb raider (9) tonelab ex (2) tong garden (3) tools (20) top 5 (5) tour de brunei (46) toys (6) trade (20) transformers (4) travel (125) tribute (42) trivium (13) tsb6 (7) tuner (32) tv (32) ugly kid joe (3) usm (3) vantage (4) vcd (5) velvet (2) victoria (12) vintage (7) vmntx (19) vox (72) warwick (12) wasp (3) wharfedale (6) when idk cooks (4) when wife cooks (9) wilkinson (1) wings (28) wireless (5) wonda (3) wordless wednesday (312) wrestling (9) ww2 (6) x-11 (34) xpdc (5) yamaha (5) yeos (7) yNot (21) yogurt (9) yolo (4) yustech (3) z-studio (15) zachary hietala (13) zoom (112) zoso music (10)
 
|  Ada Apa Dengan Ijau?. Blogger Template By Lawnydesignz (Improvised By Ijau D. Koceng) Powered by Blogger